Skót miniszterelnök: nem blöff az új népszavazási terv

A skót miniszterelnök szerint „nem szabad blöffnek tekinteni” a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás tervét.

Nicola Sturgeon, aki hétfőn az Egyesült Királyság többi nemzetének kormányfőivel együtt tárgyalt Theresa May brit miniszterelnökkel a brit EU-tagság megszűnésének folyamatáról a Downing Streeten, a megbeszélés után kijelentette: nem fogja tétlenül nézni, hogy „Skóciát beletaszítsák a hard Brexit szakadékába”.

  • Mi a hard Brexit?
A hard Brexit a brit politikai zsargonban meghonosodott kifejezés arra a forgatókönyv-változatra, amelynek alapján Nagy-Britannia nemcsak az EU-ból, hanem az unió egységes belső piacáról és a vámunióból is távozna.

A brit EU-tagságról június 23-án rendezett referendumon országos átlagban szűk többséggel, 51,9 százalékkal a kilépést pártolók győztek, ám Skóciában a választók 62 százaléka a bennmaradásra szavazott.

Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ismét napirendre került Skócia függetlenné válásának kérdése, mivel Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére „kirángassák” az Európai Unióból.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A Downing Streeten tartott hétfői londoni megbeszélés után – amelyen Sturgeon mellett részt vett Észak-Írország és Wales kormányfője is – Theresa May brit miniszterelnök azonban egyértelmű utalást tett arra, hogy London nem fog hozzájárulni egy újabb skót függetlenségi népszavazáshoz. May kijelentette: az Egyesült Királyság „nagyszerű uniója” a múltban is az ország jólétének alapköve volt, és fenntartása „a jövőben is abszolút életfontosságú lesz”.

A brit kormányfő már a kormányzó Konzervatív Párt e hónap elején tartott éves kongresszusán felszólalva is kizárta Skócia elszakadásának lehetőségét, kijelentve: az Egyesült Királyság együtt fog kilépni az Európai Unióból, „a Brexitből nincs kimaradási lehetőség”.

Theresa May hétfőn, a londoni alsóházban a múlt heti EU-csúcs fejleményeiről tájékoztatta a képviselőket, és itt is vitába keveredett a skót képviselőkkel. Angus Robertson, a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) alsóházi frakciójának vezetője szintén felvetette az újabb skót függetlenségi népszavazás lehetőségét, ám Theresa May válaszában kijelentette: Skóciát fontosabb kereskedelmi kapcsolatok fűzik az Egyesült Királyság többi országához, mint az Európai Unióhoz, ezért a skót kormánynak mindenekelőtt inkább arra kellene törekednie, hogy az Egyesült Királyság uniójának tagja maradjon.

Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást a függetlenségről, de akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »