Macron Párizsba csábítaná a londoni bankokat

Ha elnökké választják, Franciaországba kívánja csábítani a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektorának vállalatait Emmanuel Macron, a tavaszi francia elnökválasztás centrista jelöltje erről kedden beszélt Londonban.

Macron azért utazott Londonba, hogy a Nagy-Britanniában élő francia választókkal ismertesse programját, de előtte udvariassági látogatást tett Theresa May brit miniszterelnöknél. A kormányfővel tartott megbeszélése után a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt újságíróknak kijelentette: kezdeményezések sorával készül annak elősegítésére, hogy tehetséges embereket vegyen rá a franciaországi áttelepülésre.

Hozzátette: programja a londoni bankokat célozza, de egyéb területekről is szeretne kutatókat, tudósokat rábeszélni arra, hogy Franciaországban folytassák tevékenységüket.

Macron elmondta: Franciaország és az Európai Unió egésze nagyon vonzó helyszín a brit vállalatok és szakértők számára.

Kapcsolódó cikkünk: A brit bankoknak két választásuk lesz a Brexit után

A francia elnökjelölt szerint a Brexit, Nagy-Britannia távozása az EU-ból nem eredményezheti az EU-val kialakítandó jövőbeni brit viszonyrendszer „egyfajta optimalizálását”.

Ez például azt is jelenti, hogy a brit gazdaság nem férhet majd hozzá az Európai Unió egységes belső piacához, ha London nem járul hozzá az EU költségvetéséhez. „Nagyon elszántan vallom azt, hogy nem lesz helye indokolatlan előnyöknek” Nagy-Britannia számára a Brexit után – tette hozzá.

A brit kormány cáfol, az elemzők viszont borúlátóak

Theresa May szóvivője kedd este, Macron kijelentéseire reagálva közölte, hogy London vezető globális pénzügyi szolgáltatási központ, és a Brexit után is az marad.  Londoni pénzügyi elemzők azonban borúlátóan ítélik meg a City kilátásait.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group, amely félévente állít össze globális rangsort a világ vezető pénzügyi központjairól, tavaly őszi ranglistáján változatlanul Londont sorolta az első helyre, de már csak minimális előnnyel New York előtt. A cég jelezte, hogy az idén tavasszal esedékes következő rangsorban komoly változások lehetnek, mivel az ennek összeállításához megkezdődött felmérés befektetői értékeléseiben jelentősen romlott London pénzügyi központként betöltött szerepének megítélése a Brexit miatt.

Az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég legutóbbi tanulmányában modellszámításokkal kimutatta, hogy a legrosszabb Brexit-forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna a brit EU-tagság megszűnése után. Az Oliver Wymen elemzői szerint ez 38 milliárd font (14 ezer milliárd forint) bevételkieséshez és 75 ezer munkahely megszűnéséhez vezetne a londoni pénzügyi központban.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »