A McDonald’s 2,1 milliárd dollárért adja el kínai egységeit

A McDonald’s beleegyezett, hogy eladja kínai és hongkongi vállalkozásainak többségi részesedését az állami támogatással működő CITIC-nek és a Carlyle Group-nak. A gyorséttermi óriás legfeljebb 2,1 milliárd dollárt szán az üzletre, mely azon igyekezetének része, hogy egy kevésbé tőkeigényes üzleti modellre váltson. A McDonald’s és a különböző magántőke-társaságok hónapokig tartó tárgyalássorozat elé néznek.

A Reuters információi szerint a gyorsétteremlánc eredetileg 3 milliárd dollárt remélt az eladásból származó üzlettől, ám később úgy döntött: megtart egy kisebbségi részesedést, hogy mindenképpen részesüljön az esetleges jövőbeli profitnövekedésből.

A hongkongi CITIC-nek 32 százalékos tulajdonjoga lesz, valamint ehhez hozzájön a CITIC Capital 20 százalékos részesedése. Ez a cég egyik leányvállalata, mely a magántőke alapok és egyéb alternatív eszközök kezelésével foglalkozik. A Carlyle 28 százalékot kap az üzletből, míg maga a McDonald’s 20 százalékot tart meg, mondták a vállalatok.

A gyorsétteremláncnak nagyjából 2400 egysége van Kínában, valamint 240 Hongkongban. Úgy tervezik, hogy a következő öt éves intervallumban mindkét területen további éttermeket nyitnak, összesen mintegy 1500-at.

A McDonald’s azt mondta még márciusban, hogy átszervezi működését a régióban: stratégiai partnereket keres Kínában, Hongkongban és Dél-Korea.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »