Friss hírek

Mégsem működik Erdogan mesterterve

A török líra árfolyama 3,59 dollár fölé kúszott kedden a déli órákra miután megjelentek a friss inflációs adatok, és ezzel történelmi minimumot ért el az amerikai dollárral szemben.

A törökországi infláció csak decemberben havi 1,64 százalékkal nőtt, 2016 egészét tekintve pedig 8,53 százalék volt a pénzromlás mértéke. Az adat rosszabb a vártnál és várhatóan tovább romlik a maginfláció, ahogy a török fizetőeszköz gyengülése begyűrűzik az árakba – véli a TD Securities globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének munkatársa.

  • A mesterterv
A török elnök egyenesen az Iszlám Állam elleni harchoz hasonlította a török líra megerősítésére vonatkozó törekvéseket és nemzeti ellenállási akciót indított a spekulánsok ellen. Ennek keretében a lakosságot és a minisztériumokat is felszólította, hogy az árfolyam védelme érdekében váltsák át devizakészleteiket török lírára, illetve további intézkedésekre is sor került, mint például a gázdisztribúciós vagy a mobilfrekvencia tenderek átállítása dollár helyett lírában történő elszámolásra.
További részletek

Törökország gazdasági növekedése is kérdéses, és tovább rontja a helyzetet a hétvégi isztambuli terrorcselekmény, amely ismét gyenge évet vetít elő a turisztikai ágazat számára.

Paul Fage elemző szerint a kormány álláspontja az, hogy egy kamatemelés végzetes lehet a gazdaságra nézve, ezért nem valószínű, hogy a központi bank olyan jelentős mértékű kamatemelést hajt végre, mint  a múltban tette. Amennyiben mégis kamatot emel a jegybank, az várhatóan legfeljebb 25-50 bázis pont lesz – véli a DT Securities.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Hamas_logo_934

A Hamász megsemmisítené Izraelt

A Gázai övezetet uraló Hamász az erre irányuló követelések ellenére továbbra sem hajlandó lefegyverezni magát és elismerni Izraelt, és a radikális iszlamista szervezet helyi vezetője szerint nincs ember, aki rábírja őket erre.

Read More »
obama_640

Obama újra a politikai színtéren

A volt elnök csütörtökön New Jerseyben és Virginiában szólal fel pártja kormányzó-jelöltjei mellett. Mindkét szövetségi államban ugyanis november 7-én lesznek a voksolások, s pillanatnyilag mindkét államban a Demokrata Párt jelöltjeinek előnyét jelzik a felmérések.

Read More »