Hamarosan devizakorlátozásokra kényszerülhet Törökország

Az elmúlt hetekben annyit gyengült a török líra, hogy az árfolyamesés megállítása érdekében Erdogan felszólította a lakosságot devizatartalékaik lírára váltására.

A líra akkor kezdett erőteljesen gyengülni, amikor a török puccskísérletet követő tisztogatás során Erdogan elkezdte a kurd parlamenti képviselőket is letartóztatni. November 4-én 3,17-ig ereszkedett az árfolyam, ami már történelmi mélypontot jelentett, de ekkor gyorsult be igazán az eső trend, november 24-re 3,43-ig süllyedt az árfolyam.

Ekkor a török jegybank 50 bázispontos kamatemelést jelentett be, de ez sem sokat segített a helyzeten, a líra ma már a 3,52-es szint körül mozog, azaz egy hónap alatt további 11%-ot gyengült.

Ha hosszabb idősíkon vizsgáljuk a török deviza mozgását, még rosszabb a helyzet, 2013 októberében még nagyságrendileg 2 török líra ért egy amerikai dollárt, de a puccskísérletet megelőző egy évben már a 2,8 – 3.0-as szintek között mozgott az árfolyam, azaz a gyengülés évek óta folyamatos, csak a mértéke változik.

Ezen a helyzeten próbál most változtatni Erdogan elnök a lakosság bevonásával, illetve a kereskedelmi elszámolások átalakításával, de ha ez a két irány sem működik, Venezuelához és Líbiához hasonlóan hamarosan Törökország is devizakorlátozások bevezetésére kényszerülhet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az elnök mindenesetre ma bejelentette, hogy Törökország megteszi a szükséges lépéseket a Kínával, Oroszországgal és Iránnal folytatott kereskedelem saját devizában történő lebonyolítására, illetve felszólította a török polgárokat a birtokukban lévő külföldi deviza török lírára váltására a hazai deviza árfolyamcsökkenésének megakadályozása érdekében.

Erdogan jelezte azt is, hogy Binali Yildirim miniszterelnök fel fogja vetni a témát rövidesen sorra kerülő moszkvai látogatásán a javuló orosz-török viszony azonban éppen ezen a héten bicsaklott meg a szíriai helyzet rendezésére vonatkozó nézetkülönbségek miatt.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »