Wall Street-i bankár lesz Trump fő gazdasági tanácsadója

A Wall Street egyik bankárját választotta gazdasági tanácsadó testülete vezetőjéül Donald Trump megválasztott amerikai elnök.

Gary Cohn, a Wall Street egyik leghíresebb bankja, a Goldman Sachs jelenlegi egyik igazgatója lesz az elnöki tanácsadó testület vezetője. A Bill Clinton által 1993-ban létrehozott szervezet hivatalos neve „Országos Gazdasági Tanács”, s feladata az, hogy az amerikai elnök gazdasági döntéseinek előkészítését segítse.

Közleményében Trump leszögezi, hogy az 56 éves Cohn feladata lesz „a béremeléseket hozó, a munkahelyek külföldre vándorlását megakadályozó és a nehézségekkel küszködő amerikaiak számára új lehetőségek megteremtését célzó gazdaságpolitikai döntések kidolgozásának segítése”. A közlemény szerint Gary Cohn kiválóan érti és átlátja az amerikai gazdaságot, és „minden eddigi tapasztalatát kamatoztatja majd annak érdekében, hogy az amerikaiak ismét győztesek lehessenek”.

Gary Cohn ugyanebben a közleményben szögezi le, hogy egyetért a megválasztott elnök elképzeléseivel, amelyekkel Trump arra törekszik, hogy „minden egyes dolgozó megtalálja a helyét egy virágzó gazdaságban”. Cohn hangsúlyozza azt is, hogy „erős, virágzó és dinamikus nemzetet teremtünk majd”.

A megválasztott elnök hétfőn New Yorkba hívta egyeztetésre Rick Perry volt texasi kormányzót. Sajtóhírek szerint őt az esélyes az energetikai tárca irányítására.

Hivatalos programja szerint Donald Trump hétfőn, helyi idő szerint az esti órákban tárgyal az informatikai és csúcstechnológiai szektor vállalatóriásainak vezetőivel, köztük Cheryl Sandberggel, a Facebook második számú vezetőjével és Safra Catz-cal, az Oracle informatikai cég egyik vezetőjével. Amerikai sajtóhírek szerint a megbeszélésen jelen lesz még mások mellett az Apple, a Microsoft, az Intel, és a Cisco vezetője is, valamint az Amazon alapító-igazgatója is. A találkozó „pikantériája”, hogy e nagy cégek mindegyike – némelyikük nyíltan is – a választási kampányban a demokrata párti elnökjelöltet, Hillary Clintont támogatta, sőt, Cheryl Sandberget, egy Clinton-kormányzat lehetséges minisztereként is emlegették. Egyedül a PayPal alapító-igazgatója, Peter Thiel állt ki az első pillanattól kezdve Donald Trump elnöksége mellett.

Kedden kiderül, ki lesz az új amerikai külügyminiszter

Helyi idő szerint kedd reggel jelenti be Donald Trump megválasztott amerikai elnök, hogy ki lesz kormánya külügyminisztere – tudatta maga Trump az egyik közösségi oldalon.

A republikánusokhoz közel álló Fox News hírcsatorna nevük mellőzését kérő forrásokra hivatkozva tudni véli, hogy Trump valóban a világ legnagyobb energiavállalata, az ExxonMobil vezetőjét, Rex Tillersont jelöli a külügyminisztérium élére. Helyi idő szerint hétfő este több, egymástól független hírforrás is egybehangzóan azt jelentette: Trump csapatához közel álló, de nevük mellőzését kérő források egyértelműen azt állították, hogy Trump Tillersont választotta. Így értesült az NBC hírtelevízió, a Reuters és az AP hírügynökség is.

Fotó: Reuters

Rex Tillerson, Fotó: Reuters

Korábban Mitt Romney korábbi republikánus párti elnökjelölt és massachusettsi kormányzó is szóba került. De Tillerson jelölését látszik alátámasztani az is, hogy hétfőn Romney az egyik közösségi oldalon egyértelműen múlt időben fogalmazott, mikor azt írta: megtiszteltetés volt számára, hogy a neve felmerült lehetséges külügyminiszterként.

Tillersont viszont többen támadták az elmúlt napokban az Egyesült Államokban, mert szoros kapcsolatban áll Oroszországgal. 2013-ban az orosz Barátság rendje elnevezésű állami kitüntetést vehette át az energetikai együttműködésért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. Emiatt több republikánus szenátor is kétségeinek adott hangot Tillerson kinevezésével kapcsolatban. Marco Rubio floridai szenátor, Trump korábbi kihívója a közösségi médiában közölte: nem azt várja el egy külügyminisztertől, „hogy Vlagyimir barátja” legyen.

Trump számára viszont állítólag kifejezetten vonzó az az elképzelés, hogy az amerikai diplomáciát egy nemzetközi üzletember irányítsa. „Nagy előnye, hogy sok nagy játékost ismer, és jól ismeri őket. Hatalmas üzleteket üt nyélbe Oroszországban. Hatalmas üzleteket a cége számára” – mondta Trump Tillersont dicsérve a múlt hét végén a Fox Newsnak adott interjúban, hozzátéve: Tillerson „világklasszis játékos”.

A 64 éves, texasi Tillerson az egyetem után rögtön az Exxonnál helyezkedett el mérnökként, és sosem hagyta el a vállalatot. Dolgozott a cégnek az Egyesült Államokon kívül Jemenben és Oroszországban is. Több mint tíz éve vezeti már az évi 270 milliárd dolláros bevételt elkönyvelő ExxonMobilt.

  • Korábbi cikkeink a Trump-adminisztrációról:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »