Tábornokok és egy Kína-szakértő Trump adminisztrációjában

Donald Trump megválasztott amerikai elnök várhatóan John Kelly visszavonult tábornokot jelöli majd belbiztonsági miniszternek, a leendő pekingi nagykövet pedig Terry Branstad, iowai kormányzó lesz.  

A várható jelölésre vonatkozó információ Donald Trump környezetéből származik. A 66 éves John Kelly tábornok a tengerészgyalogságtól vonult nyugalomba 2016 januárjában, korábban a Déli Főparancsnokság vezetője volt, s 45 esztendeig tartó katonai karrierje során elsősorban a Dél-Amerikában és a karibi világban végrehajtott amerikai akciókért volt felelős. Tapasztalatai azt sugallják, hogy tisztában van a tengerentúlról érkező fenyegetésekkel, mind a latin-amerikai kábítószer-kereskedelemmel, mind pedig az esetleges terrorista fenyegetéssel. Ő volt a felelős a guantánamói börtöntelep felügyeletéért is.

Ha Trump valóban őt jelöli a belbiztonsági minisztérium élére, akkor ő lesz a harmadik tábornok, aki a leendő Trump-adminisztrációban szolgál majd. Trump ugyanis a védelmi tárca élére is tábornokot jelölt, James Mattis személyében, s nemzetbiztonsági tanácsadójául is egy magasrangú katonát választott, Michael Flynn altábornagy személyében. Mattis kinevezéséhez a kongresszusnak külön engedélyt kell adnia, az amerikai törvények szerint ugyanis magasrangú katona a visszavonulása utáni hét éven belül nem kerülhet a Pentagon ( védelmi minisztérium) élére.

Míg John Kelly jelölését Trump még nem jelentette be, addig a leendő pekingi nagykövet szerdán már el is fogadta a felkérést. Az Egyesült Államok Kínában akkreditált következő nagykövete Terry Branstad, iowai kormányzó lesz.
A 70 éves politikust Kína “régi barátjaként” emlegetik, s amióta  egyáltalán szóba került esetleges kinevezése, mindenki a kínai politika nagy szakértőjeként említi.

Jason Miller, Trump szóvivője szerdán azt nyilatkozta: a kormányzónak “nyilvánvalóan nagy politikai tapasztalata van, nagyon érti Kínát és a kínai népet”. Branstad évek óta személyesen ismeri a jelenlegi  kínai elnököt Hszi Csin-pinget is, akivel még 1985-ben, a kínai politikus iowai látogatásakor találkozott. Branstad akkor töltötte első ciklusát, mint Iowa kormányzója, Hszi pedig akkor még csak területi pártvezető volt.

A kínai kapcsolatok ápolására szükség is lesz, ugyanis Trump múlt héten kétszer is szócsatát vívott Kínával, először a tajvani elnökkel történt telefonbeszélgetése okozott galibát, majd az erre adott reakció után Kína deviza- és vámpolitikáját bírálta Twitter üzeneteiben.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Enyhít Olaszország, de turistáknak még kell a gyorsteszt

Az október végétől bevezetett szigorú óvintézkedéseket további öt tartományban törölték el, így a 20 olasz tartományból már csak nyolcban maradtak jelentőse korlátozások. A külföldről Olaszországba érkező európai uniós állampolgárok számára azonban továbbra is kötelező a belépés előtti 48 órában végzett PCR teszt vagy antigén gyorsteszt.

Read More »