A török és kínai jegybank végrehajtotta az első devizacsere-műveletet

A török és a kínai jegybankok a saját devizában bonyolított kereskedelmi forgalom elősegítése érdekében végrehajtották az első devizacsere-műveletet (swap) – számolt be csütörtökön a hivatalos török Anadolu hírügynökség.

A hírügynökségi jelentés szerint a devizacserére november 30-án került sor 450 millió török líra (132 millió dollár) értékben. Törökország és Kína 2012 februárjában kötött devizacsere-megállapodást 10 milliárd jüan keretösszegben (1,59 milliárd dollár). A megállapodást határidejét 2015-ben újabb három évre meghosszabbították.

Kína már több, mint harminc országgal kötött devizacsere-megállapodást, ami nagyban megerősítette a jüan globális tartalékdevizaként játszott szerepét.

A török-kínai devizacsere-műveletnek köszönhetően megnyílt elszámolási lehetőséggel elsőként a 2015-ben Törökországban alapított ICBC Turkey kínai kereskedelmi bank élt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a hét végén jelentette be, hogy Törökország saját devizában tervezi bonyolítani kereskedelmi forgalmát Kínával, Oroszországgal és Iránnal a dollártól való függőség csökkentése érdekében.

Kína Törökország legnagyobb kereskedelmi partnereinek egyike. Tavaly a kétoldalú kereskedelmi forgalom a két ország között 28 milliárd dollárt tett ki.

Korábban írtuk: Erdogan nemzeti ügynek tekinti a líra megerősítését

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »