Fico erőteljesen bírálta Renzit

A lehető leghatalmasabb politikai hibát követte el Matteo Renzi, a lemondását szerdán benyújtott olasz miniszterelnök, amiért a hétvégi népszavazás eredményéhez kötötte maradását a kormányfői poszton, s közvetlenül őt terheli majd a felelősség az euróövezet destabilizálódásáért – jelentette ki az uniós elnökséget ellátó Szlovákia miniszterelnöke, Robert Fico csütörtökön a pozsonyi parlamentben, ahol a kérdések órájában reagált az olaszországi történésekre, erőteljesen bírálva Renzit.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerdán azt követően nyújtotta be lemondását Sergio Mattarella köztársasági elnöknek, hogy vasárnap súlyos vereséget szenvedett az alkotmány módosításáról szóló népszavazáson, amelynek eredményétől korábban függővé tette maradását a kormányfői poszton.

„Evidens volt, hogy Renzinek (a népszavazáson) kiporolják a gatyáját, és kapott is rendesen. A legnagyobb politikai hiba volt megzsarolni a választókat egy belpolitikai témával” – idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Robert Ficot.

Ha Olaszországban, amely az eurózóna tagja, előrehozott választások lesznek és egy „komikus” kerül hatalomra – akkor egy újabb népszavazásra kerülhet sor, amelynek a tétje ezúttal Olaszország az euróövezetből való kilépése lesz – mondta Fico Beppe Grillóra, az Öt Csillag Mozgalom alapítójára utalva. Hozzátette: ezért, vagyis az eurózónában az elkövetkező hónapokban várható destabilizációért, pedig közvetlenül Matteo Renzi lesz a felelős.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek