Az EP nagy többséggel a török uniós csatlakozás ellen szavazott

Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére szólított fel csütörtöki plenáris ülésén megszavazott állásfoglalásában az Európai Parlament, amire a képviselők szerint a júliusi török puccskísérletet követően bevezetett elnyomó intézkedések miatt van szükség.

A strasbourgi ülésen 479 igen szavazattal, 37 ellenében, 107 tartózkodás mellett fogadták el a hatpárti indítványt, amelynek benyújtói között ott volt az uniós parlament négy legnagyobb képviselőcsoportja, a néppárti, a szociáldemokrata, a liberális és az Európai Konzervatívok és Reformerek nevű frakció.

A képviselők elítélték a törökországi jogsértéseket, azonban hangsúlyozták töretlen elkötelezettségüket amellett, hogy Ankara továbbra is erős szálakkal kötődjön az EU-hoz.

A dokumentumban vállalták az álláspont felülvizsgálatát, „amint megszűnnek a szükségállapot alatt bevezetett aránytalan intézkedések, és helyreáll a jogállamiság Törökországban”. A felülvizsgálat megfelelő időpontját a szükségállapot feloldása jelentené – közölték.

Leszögezték ugyanakkor, hogy a török csatlakozási folyamat végét kellene jelentenie annak, ha Ankara végül visszaállítja a halálbüntetést.

Az állásfoglalásban elismerték, hogy Törökország az EU fontos partnere, mindazonáltal kiemelték, hogy az együttműködésre irányuló akaratnak mindkét fél részéről meg kell lennie, márpedig Ankara fellépése egyre inkább eltéríti az országot az Európa felé vezető útról.

Az Európai Parlament állásfoglalása jogilag nem kötelező érvényű, de szakértők szerint fokozza a nyomást az Európai Bizottságra, illetve a csatlakozási tárgyalások lebonyolításában illetékes uniós szervekre.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán kijelentette, hogy Ankara számára nincs jelentősége az Európai Parlament csütörtöki szavazásának a török csatlakozási tárgyalások felfüggesztését célzó állásfoglalásról, bármi is legyen az eredménye.

Forrás: MTI

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »