Nem kell elsietni a döntést az EKB eszközvásárlási programjáról

Az Európai Központi Bank eszközvásárlási programjáról hozott döntéseket nem muszáj csak a december 8-ára tervezett találkozóra korlátozni – mondta Francois Villeroy de Galhau EKB-döntéshozó egy csütörtöki interjúban.

Az EKB tavaly márciusban indította el kötvényvásárlási programját. Az eredetileg másfél évre tervezett program futamidejét decemberben további minimum hat hónappal hosszabbította meg a kormányzótanács, a 60 milliárd eurós keretösszeget pedig idén áprilisi hatállyal emelte 80 milliárd euróra.

A decemberi találkozón többek között azt vitatják meg, hogy kiterjesszék-e ezt a 80 milliárd eurós havi kötvényvásárlást, és ha igen, azt hogyan tegyék. Számos gazdasági szakértő arra számít, hogy az euróövezeti jegybank a 2017 márciusára bejelentett határidőn túl is folytatni fogja milliárdos programját.

„Ami a március utáni időszakot illetni, számba fogjuk venni a fejlődést és ennek megfelelően, gyakorlatiasan fogunk döntést hozni a további teendőkről. Erre egyébként már elég sok megbeszélés van betervezve” – mondta Villeroy.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

putyin_1900

Stratégiát váltott Putyin, gyakorlatilag újabb két tartományt bukott Ukrajna

A müncheni biztonsági konferencián ugyan megállapodás született a nehézfegyverek visszavonásáról, de ezzel egyidőben Putyin egy olyan rendeletet írt alá, mely legitimizálja az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok okiratait, amivel a területek lakói szabadon utazhatnak Oroszország területére, munkát vállalhatnak és tanulhatnak is ott.

Read More »