Szorul a hurok az Iszlám Állam fellegvára körül

Az iraki biztonsági erők és szövetségeseik szerdára teljesen bekerítették Moszult, az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet egyik utolsó fellegvárát – adta hírül az iraki hadsereg.

A város egy ideje már csak nyugat felé volt nyitva az IÁ számára, mostanra a kör teljesen bezárult, nagyrészt az el-Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítás) nevű, főként síitákat tömörítő félkatonai szervezet csapatainak köszönhetően. A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint elfoglalták azt a főutat is, amely Moszult összeköti Tal-Afarral, amely szintén még az IÁ kezén van. Így a két “végváros” között megszakadhatott az Iszlám Állam összeköttetése, moszuli harcosai nem kaphatnak utánpótlást már nyugat felől sem.

A Reuters brit hírügynökség ugyanakkor arról számolt be, hogy még az IÁ uralja a Tal-Afarba vezető utat. Moszulból egyébként százával menekültek ki civilek szerdán, nők, férfik, gyermekek egyaránt. Az iraki erők kezdetben visszaparancsolták őket, mert attól tartottak, hogy öngyilkos robbantók vegyülhettek közéjük.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »