Az EKB nem áll le, tovább eshet az euró

Mario Draghi megerősítette, hogy az EKB továbbra is minden rendelkezésére álló eszközt igénybe fog venni az infláció 2 százalék közelébe emeléséhez. Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke egy frankfurti pénzügyi konferencián tartott beszédet és nem tett utalást a mennyiségi monetáris lazító program kivezetésére.

Hangsúlyozta, hogy észlelhetőek ugyan a gazdasági javulás jelei az euróövezetben, a növekedés azonban még mindig erősen a monetáris politikai támogatástól függ. Draghi mostani beszédében közölte, hogy az EKB következő kamatdöntő ülésén, december 8-án az euróövezeti növekedési és inflációs prognózisának ismertetésével együtt a kötvényvásárlási program további sorsáról is nyilatkozni fog.

“Mostanság már jóval több okunk van a gazdaság erejében bízni, mint volt egy évvel ezelőtt” – fogalmazott Draghi, megjegyezve, hogy “a kilátásokban azonban még mindig nem lehetünk teljesen biztosak. Változatlanul sok bizonytalansági tényezővel kell, hogy szembenézzünk.”

Az EKB álláspontja szerint a tartósan alacsony, vagy egyenesen csökkenő árak növekedési kockázatot jelentenek, mivel kedvezőbb kondíciók reményében mind a vállalatokat, mind a lakosságot beruházásaik elhalasztására késztetik.

Az EKB “olcsó pénz” pénzügyi rendszerbe való pumpálásával igyekszik fellendíteni az euróövezeti gazdaságot és fokozni az inflációt. Ennek érdekében 2015 márciusa óta nagy tételben államkötvényeket és más értékpapírokat vásárol, idén júniusban pedig bevásárlásait vállalati kötvényekre is kiterjesztette. A felvásárlás havi 80 milliárd eurós keretösszegével a kötvényvásárlási program 2017 márciusára tervezett végéig az EKB összesen 1,74 ezer milliárd eurót juttat a pénzügyi rendszerbe.

Számos gazdasági szakértő arra számít, hogy az euróövezeti jegybank a 2017 márciusára bejelentett határidőn túl is folytatni fogja milliárdos kötvényvásárlási programját – ez azonban várhatóan az euró dollárral szembeni további gyengülését fogja okozni, hiszen az Egyesült Államokban már az a kérdés, hogy hány és milyen mértékű kamatemelés lesz a következő egy évben – az első vélhetően még idén decemberben megtörténik, melynek hatására az euró / dollár árfolyam már az 1,06-os szint körül mozog és jó esélye van annak, hogy jövő év első negyedévében, tizenöt év után újra egyenlő lesz a dollár és az euró árfolyama.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »