Merkel nehéz szívvel vett búcsút Obamától

Német kancellárként nehéz a búcsú Barack Obama amerikai elnöktől, mert az utóbbi években kiváló volt Németország és az Egyesült Államok együttműködése, de „a demokráciát a változás élteti, így nyolc év után új elnök jön” – mondta Angela Merkel csütörtökön Berlinben a távozó amerikai elnökkel folytatott megbeszélése után. A kancellár Barack Obamával közösen tartott tájékoztatóján kiemelte: természetesen mindent megtesz azért, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel is jó legyen az együttműködés.

Németországot és az Egyesült Államokat nemcsak érdekek kötik össze, hanem értékek is, a demokrácia, a szabadság,  „a fellépés az emberi jogokért világszerte”, továbbá  a küzdelem a „liberális világrendért” – mondta Angela Merkel. Hangsúlyozta, hogy együtt kell küzdeni a „nyílt társadalom” és a közös értékek megőrzéséért, és azért, hogy az emberek ezen értékek alapján élhessenek a világ olyan részein is, ahol erre még nincs lehetőség.

A német kancellár elengedhetetlennek nevezte a hírszerzési együttműködést, és a nemzetközi terrorizmus elleni harcban is a közös erőfeszítések folytatását ígérte. A védelmi kiadások növelésére utalva rámutatott, Németország „megértette az üzenetet”, hogy a NATO-ban fokozatosan nagyobb szerepet kell vállalnia.

Angela Merkel továbbá kiemelte: a transzatlanti együttműködés folytatása azért is fontos, mert társadalmilag fenntartható, „emberi” mederbe kell terelni a globalizáció folyamatát. Ugyanakkor jelezte, egyelőre nem lát lehetőséget arra, hogy a közli jövőben tető alá hozzák a tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodást (TTIP). Barack Obama ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy megéri folytatni az erőfeszítéseket a kereskedelmi korlátok lebontásáért, ami már eddig is „soha nem látott jólétet” teremtett és valamennyi félnek hasznos.

Obama többek között a globális éghajlatváltozás megfékezéséért kezdett küzdelem folytatása, a párizsi klímavédelmi egyezmény végrehajtása mellett is állást foglalt, Angela Merkelt pedig barátjának és legszorosabb politikai szövetségesének nevezte. „Ha német lennék, a követője lennék” – mondta Barack Obama. A távozó amerikai elnök a világtörténelem egyik legfontosabb vívmányának nevezte az Európai Uniót és megőrzésére biztatta tagjait. Hangsúlyozta: törekedni kell arra, hogy minél inkább zökkenőmenetesen, károsodás nélkül történjék meg a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit).

Kiemelte: Oroszország fontos nemzetközi partner, „katonailag szuperhatalom”, politikailag pedig ugyan regionális tényező, de az egész világon érezhető befolyással rendelkezik. Azonban az együttműködést nem szabad az „egyszerű reálpolitika” alapjára építeni. Kifejtette: nem lehet elvárni Donald Trump megválasztott elnöktől, hogy változtatás nélkül folytassa tovább Washington eddigi Oroszország-politikáját, de remélhetőleg nem arra az álláspontra helyezkedik majd, hogy „alkukat kötünk, akkor is, ha ez másoknak árthat, ellentétes nemzetközi szabályokkal, káros más, kisebb országoknak és hosszú távon bajokat okoz olyan helyeken, mint például Szíria, csak azért, mert hasznosnak tűnik”.

Angela Merkel az ukrajnai Krím félsziget Oroszországhoz csatolására utalva hangsúlyozta: „keserű” következményekkel járhat, ha bárki is beletörődik az államok területi épsége és szuverenitása sérthetetlenségén alapuló nemzetközi rend megsértésébe. Mindketten hangsúlyozták, hogy az Oroszországot az ukrán válság miatt sújtó szankciókat fenn kell tartani, visszavonásuk feltétele a válság politikai rendezésére kidolgozott minszki megállapodás végrehajtása. Állást foglaltak a szíriai polgárháború lezárására irányuló törekvések folytatása mellett is. Angela Merkel Bassár el-Aszad szíriai elnökről szólva leszögezte: nem lehet elfogadni partnernek olyan vezetőt, aki bombatámadásokat hajt végre népe ellen.

Barack Obama az amerikai elnökválasztási kampányról szólva kiemelte, hogy a digitalizáció és a közösségi média elterjedése révén egyre nehezebb különbséget tenni a „tények és a propaganda között”, így minden eddigitől eltérő, gyökeres változást jelentő „nem hagyományos” választási küzdelmen esett át hazája. Fontos tényező az is, hogy sokan nem tudják vagy elfelejtették, hogy milyen volt a hidegháború, és nem kellőképpen közismert, hogy a demokrácia és a béke nem természetes adottság. Ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy a választók tájékozódjanak és vegyenek részt a közügyekben – mondta.

Angela Merkel a kampánnyal kapcsolatban megjegyezte: elég csak az Európai Parlament képviselőire tekinteni annak megállapításához, hogy az EU sem mentes a populizmustól. Hangsúlyozta, hogy a digitalizációnak az agrártársadalomból az ipari társadalomba való átmenetnél is nagyobb horderejű, a gazdasági-társadalmi viszonyokat bomlasztó folyamata közepette nagy türelemre van szükség, de elfogadhatatlan a nép fogalmának kisajátításán alapuló, kirekesztő politizálás.

Barack Obama szerdán érkezett Berlinbe, búcsúlátogatása csaknem három napig tart. Pénteken Merkel és Obama a brit miniszterelnökkel, a francia államfővel, az olasz és a spanyol kormányfővel együtt folytat tárgyalást.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »