ENSZ: Ausztrália embertelenül bánik a migránsokkal

Mélyen elítéli az ausztrál kormányt Francois Crépeau, a migránsok emberi jogaival foglalkozó ENSZ-jelentéstevő, mert rettenetes körülmények között tartják fogva a menekülteket. Szerinte haladéktalanul be kellene zárni a Nauru szigetén és a Pápua Új-Guineában lévő menekülttáborokat.

Crépeau azután mondta ezt, hogy felkereste a naurui menekültközpontokat, és személyesen tájékozódott az ott élő migránsok helyzetéről. Úgy fogalmazott, hogy a migránskérdés megtorlásszerű kezelése foltot ejt az emberi jogok érvényesítésében elért ausztráliai eredményeken. Az emberi jogi normák egyik sarkalatos elve azt, hogy egy embert nem lehet büntetni mások elrettentése céljából – hívta fel a figyelmet a jelentéstevő, aki szerint Ausztrália nem tehet különbséget a hajóval és más úton érkező migránsok között.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Az ausztrál kormány több mint ezer menekültet tart fogva az említett menekülttáborokban. Korábban több emberjogi szervezet is jelezte, hogy ezeken a börtönszigeteken emberhez méltatlan körülmények között élnek a fogva tartottak.

Francois Crépeau méltatta Ausztráliát, amiért egyre több menekültet fogad be, köztük szíriaiakat is, viszont a hajón érkezők visszafordításának politikája szerinte „visszafelé mutat és túllép a nemzetközi normákon”. A Naurun és a pápua új-guineai Manus szigetén lévő migránsok életkörülményei olyanok, hogy az „kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmóddal ér fel”, komoly fizikai és mentális szenvedést okoz ez nekik, beleértve a gyerekeket, akiknek poszt-traumás stressz szindrómával és más betegségekkel kell megküzdeniük – mondta az ENSZ-illetékes.

Ausztrália 2013-ban vezetett be rendkívül szigorú menekültügyi korlátozásokat. Akik hajón érkeznek, azok nem léphetnek be az országba, jogvédők által nyomorúságosnak minősített naurui és pápua új-guineai táborokban kell kivárniuk menedékkérelmük elbírálását, és akkor sem léphetnek be az országba, ha megkapják a menekültstátust, a táborokban már nem üldözik őket. Az ausztrál kormányzat fizet ezeknek az országoknak, hogy ott ellássák a menedékkérőket. 2014 óta egyetlen embercsempész hajó sem tudott kikötni Ausztráliában, a haditengerészet ez idő alatt 29 hajót küldött vissza Indonéziába.

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök a múlt hét vasárnap jelentette be, hogy az Egyesült Államok befogadja azoknak a menedékkérőknek egy részét, akik Ausztráliába akartak menni, de jelenleg csendes-óceáni szigetországokban lévő táborokban vesztegelnek.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »