Juppé a határőrizeti egyezmény újratárgyalását szeretné

Alain Juppé szerint vissza kell telepíteni Franciaországból Angliába a brit határellenőrzési eljárást, mivel a francia oldalon „tarthatatlan” állapotok alakultak ki.

A volt francia miniszterelnök és külügyminiszter, Bordeaux jelenlegi polgármestere – aki a felmérések szerint a legesélyesebb arra, hogy a jobbközép jelöltjeként indulhasson a jövő évi francia elnökválasztásokon – a The Guardian című baloldali brit lapnak kijelentette: a Le Touquet-megállapodás teljes újratárgyalását szeretné elérni.

A 2003-ban Le Touquet városában Párizs és London által aláírt határőrizeti egyezmény alapján a brit-francia határőrizet teljesen átkerült a francia oldalra, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlást Nagy-Britanniába. A kétoldalú megállapodás értelmében a brit kormány több tízmillió fonttal támogatta a határőrizet és a kikötői infrastruktúra megerősítését Calais-ban, a csatorna francia partján fekvő kikötővárosban, amelynek közelében több ezer migráns él a „dzsungelként” emlegetett táborban, megpróbálva átjutni a brit oldalra.

Juppé a brit lapnak adott, pénteken ismertetett interjúban kijelentette: Párizs „nem tűrheti” a Calais környékén kialakult helyzetet, amely miatt „katasztrofális kép” alakult ki Franciaországról, emellett „rendkívül súlyos” gazdasági és biztonsági következményekkel is jár Calais lakosságára nézve. Éppen ezért „az első feladat” a Le Touquet-megállapodás semmissé nyilvánítása, mivel Franciaország nem tudja elfogadni, hogy Nagy-Britannia francia területen „válogassa ki” azokat az embereket, akiket nem akar beengedni – mondta a francia politikus.

Arra a kérdésre, hogy a brit határőrizetet ennek alapján az angol partokra kell-e visszatelepíteni, Juppé úgy válaszolt, hogy „természetesen”. „Ne mondják nekem, hogy ez nehéz ügy, csak azért, mert a britek nem akarják. (…) A vitát meg kell nyitni, és új megállapodást kell kötni Nagy-Britanniával” – fogalmazott.

  • Korábban több cikkben is foglalkoztunk a témával:

Francia részről már jóval a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazás előtt elhangzottak olyan utalások, hogy ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, akkor nem lesz tartható a Franciaországba kihelyezett brit határellenőrzés rendszere.

Emmanuel Macron akkori francia gazdasági miniszter – aki augusztusban távozott tisztségéből – a Financial Times című londoni gazdasági napilapnak egy márciusi interjúban kijelentette: ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, az több kétoldalú megállapodás azonnali megszűnésével járna, és a következmények között lehet az is, hogy a Nagy-Britanniába átjutni szándékozó migránsok tábora a továbbiakban „már nem Calais-ban lenne”.

A június 23-án tartott referendumon a brit választók szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »