A brit cégek vonakodnak befektetni a Brexit-szavazás után

Egyre óvatosabbak a brit vállalkozások a kilépés utáni kilátásokkal kapcsolatban, valamint egyre kevésbé hajlandóak befektetni és új munkaerőt felvenni a júniusi népszavazás óta – áll a Brit Kereskedelmi Kamara legutóbbi jelentésében.

Az „erőtlen üzleti célú beruházási szándékokra” hivatkozva a lobbicsoport a Brexit-szavazás utáni első, negyedéves felmérését használta fel, hogy megkérje Philip Hammond brit pénzügyminisztert: tegyen lépéseket a magabiztosság növelésére, beleértve az új infrastrukturális beruházások jóváhagyását.

A Kamara felmérése azt mutatja, hogy a nagy-britanniai gazdasági növekedés lelassult a népszavazás óta. Míg a gyártók fellendülést érzékelhettek a gyengébb font miatt, addig a belföldi és az export értékesítés a szolgáltató cégeknél nem volt ilyen alacsony 2012 óta. Az egyik vezető londoni gazdasági-társadalmi kutatóközpont (National Institute of Economic and Social Research) pénteki becsült adatai szerint a GDP 0,4 százalékkal nőtt a három hónap alatt szeptemberig bezárólag, ami jóval kevesebb az ezt megelőző negyedéves, 0,7 százalékos értékhez képest.

Találgatások szerint a kormány a következő hónapban kívánja leleplezni az új költségvetési intézkedéseit. Hammond még csütörtökön úgy nyilatkozott egy Bloombergnek adott interjúban, hogy terveiben célzott programokba való beruházások is szerepelnek, ezzel is enyhítve a népszavazás utáni „sokkot”. Visszatért elődje költségvetési hiányához és azt mondta, ő költségvetési többletet kíván teremteni az évtized végére.

Ez egy „kulcsfontosságú lehetőség az üzleti beruházások ösztönzésére és a tengerentúli kereskedelemre” – mondta Adam Marshall, a Kereskedelmi Kamara megbízott főigazgatója. „A végleges és visszavonhatatlan döntések az infrastrukturális projekteket illetően, legyenek azok nagyok vagy kicsik, nagyban növelnék az üzleti bizalmat” – tette hozzá.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek