Atomerőmű ronthatja meg Kína és Nagy-Britannia viszonyát

Fordulóponthoz ért Nagy-Britannia és Kína kapcsolata a Délnyugat-Angliába tervezett Hinkley Point nukleáris létesítmény ügye miatt, és amennyiben a brit kormány nem folytatja a projektet, az súlyosan árthat a két ország kapcsolatának Kína londoni nagykövete szerint.

Liu Hsziao-ming a Financial Times című lapban kedden közölt cikkében azt írta: az atomerőmű felépítéséről szóló döntés elhalasztása miatt „történelmi jelentőségű útelágazáshoz” értek a kétoldalú kapcsolatok, és amennyiben a brit fél úgy dönt, hogy nem folytatja a projektet, az súlyosan veszélyeztetné a két ország közötti kölcsönös bizalmat.

  • Előzmény
Theresa May brit miniszterelnök hivatala július 29-én váratlanul elhalasztotta a somerseti erőmű felépítéséről szóló döntést. A Downing Street nem indokolta a döntés elhalasztását, csak annyit közölt, hogy a brit kormány őszig várni akar, hogy áttekinthesse a terveket.

Egyes források szerint viszont a miniszterelnökben nemzetbiztonsági aggályok merültek fel amiatt, hogy Kína is érdekelt a projektben. A 18 milliárd font értékű bővítési beruházás mintegy harmadát finanszírozná az ázsiai ország.

A nagykövet hangsúlyozta, hogy az atomenergia fontos Nagy-Britannia számára hosszú távú energiaszükségleteinek kielégítéséhez, az országban működő 15 reaktor többségének viszont a végéhez közeledik az élettartama, 2025-ben már csak egy fog üzemelni. Emlékeztetett arra, hogy a projekt az abban részt vevő Nagy-Britannia, Franciaország és Kína számára is hasznos, a terveket pedig jóváhagyták a brit és a francia hatóságok is, csakúgy, mint az Európai Bizottság. A nagykövet kiemelte hazája szakértelmét a szektorban, és azt, hogy a fejlesztésben részt vevő kínai partner a világ legnagyobb atomerőmű-építője.

nuclear-power-plant

Liu Hsziao-ming szerint Nagy-Britannia – teljes joggal – büszke arra, hogy nyitott a külföldi beruházásokra. Ennek köszönhetően lett Kína az Egyesült Királyság egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, és a kínai vállalatok az elmúlt öt évben nagyobb befektetéseket eszközöltek a szigetországban, mint Németországban, Franciaországban és Olaszországban együttvéve – írta. Reményét fejezte ki, hogy a brit kormány továbbra is támogatni fogja a projektet és a lehető leghamarabb meghozza az arról szóló döntést.

A fejlesztés egyébként máris jelentős késésben van: az eredeti átadási határidő 2017 volt, de a fő kivitelező és többségi tulajdonos francia EDF energiaipari csoport finanszírozási problémái miatt tavaly 2023-ra tették át a határidőt.

Friss hírek