Informális OPEC-megbeszélés lesz szeptemberben

Az OPEC hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy az Algériában megtartandó Nemzetközi Energia Fórum oldalvizén informális megbeszélést tartanak az olajexportáló országok.

A fórumra szeptember 26. és 28. között kerül sor, a nemhivatalos OPEC-tárgyalás témája pedig természetesen a lehetséges termelésbefagyasztás vagy termeléscsökkentés, amit a költségvetésükben leginkább az olajbevételekre támaszkodó országok támogatnak – jelenleg éppen Venezuelának lenne nagy szüksége az olajárak emelkedésére.

A piac tegnap kisebb áremelkedéssel reagálta le a hírt, így a WTI olajár rövid időre 43 dollár fölé is emelkedett, de valódi piacmozgató hír hiányában gyorsan vissza is esett a korábbi 42-43 dollár közötti tartományba, jelenleg 42,6 dollár körül mozog.

A piaci szereplők már csak azért sem fogadták kitörő lelkesedéssel az OPEC bejelentését, mert idén év elején már tartottak egy ugyanilyen informális megbeszélést Dohában, amit végül bármiféle közös megegyezés nélkül, eredménytelenül zártak. A tegnapi bejelentés így ahhoz elég lehet, hogy szeptemberig néhány spekulatív eladót távol tartson a piactól – ezzel is stabilizálva az árakat – , de a nagyobb OPEC-országok stratégiája várhatóan nem fog megváltozni.

Forrás: Marketwatch

Friss hírek