Tovább tart a lendület – veszik az autókat Európában

Jelentősen emelkedett a forgalomba állított új személygépkocsik száma Európában júniusban is, az egyes országok közül egyetlen kivételként csak Nagy-Britanniában csökkent az új autók száma.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) pénteken nyilvánosságra hozott jelentése szerint az Európai Unió 28 tagállamában és az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz tartozó négy országban (Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc) valamivel több mint másfél millió autót helyeztek forgalomba, 6,5 százalékkal többet mint egy évvel korábban.

A forgalomba hozott új autók száma júniusban már a 34. egymást követő hónapban bővült a 32 európai államban, elemzők azonban arra figyelmeztettek, hogy megtörhet a lendület a Brexitből fakadó gazdasági bizonytalanságok miatt.

plymouth

A legnagyobb piacok közül a legerősebb, 11,9 százalékos növekedést Olaszország könyvelhette el, míg Spanyolországban 11,2 százalékkal, Németországban pedig 8,3 százalékkal emelkedett a forgalomba került új autók száma. Franciaországban 0,8 százalékos növekedést, Nagy-Britanniában viszont 0,8 százalékos csökkenést mértek.

  • Hazai helyzet
Az ACEA statisztikája szerint Magyarországon júniusban 31,8 százalékkal, 9685-re, az év első hat hónapjában pedig 24,1 százalékkal, 45 959-re emelkedett az üzembe helyezett új autók száma.

Az autógyártók közül a Peugeot-t és Citroent gyártó PSA-csoport, valamint a Ford egyaránt 1,1-1,1 százalékkal kevesebb új autót adott át vevőinek júniusban, de csökkentek a Nissan (-2,9 százalék) és a Mitsubishi (-19,7 százalék) eladásai is.

A legnagyobb német autógyártó, a Volkswagen konszern új autóinak száma 1,0 százalékkal 349 ezerre emelkedett éves összevetésben, de a károsanyag-kibocsátási botrányba keveredett csoport piaci részesedése a tavaly júniusi 24,4 százalékról 23,2 százalékra csökkent. A Volkswagen márka eladásai 0,6 százalékkal, a Seaté 2,3 százalékkal, a Porschéé pedig 2,6 százalékkal zsugorodott, míg a Skodáé 8,6 százalékkal ugrott meg.

A másik két nagy német autógyártó közül a BMW-csoport eladásai éves szinten 15,7 százalékkal, 106 ezerre, a Daimleré pedig 16,1 százalékkal, 91 ezerre emelkedtek.

Az év első hat hónapjában 9,1 százalékkal, több mint 8 millióra emelkedett az utakra került új autók száma a 32 európai országban, ezen belül az EU-ban 9,4 százalékkal, több mint 7,84 millióra ugrott az új autók száma. Olaszországban 19,2, Spanyolországban 12,5, Franciaországban 8,5, Németországban 7,1, Nagy-Britanniában pedig 3,2 százalékkal nőtt az új autók száma.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »