Újabb csempészalagutat fedezett fel a mexikói rendőrség

  • 800 méter hosszú, drogcsempészésre használt alagutat leplezett le a mexikói rendőrség Tijuana és San Diego között.
  • 16 gyanúsítottat vettek őrizetbe, 10 tonna marihuánát pedig lefoglaltak.
  • Számtalan alagút kötheti még össze Mexikót és az Egyesült Államokat.

A mexikói rendőrség egy közel 800 méter hosszú alagutat fedezett fel, melyet feltehetőleg drogcsempészésre használtak. Az alagút a mexikói Tijuanaból indul, és valószínűleg a jelenleg is szökésben lévő „Köpcös” drogbáró, Joaquín „El Chapo” Guzmán kartelljéhez tartozik. A mexikói drogkartell tagjai évek óta csempészték a különböző kábítószereket az alagúton keresztül az Amerikai Egyesült Államokba.

A kommandósok több hetes nyomozás után csaptak le a 10 méter mély alagútban tartózkodó kábítószercsempészekre, akiket egyetlen lövés nélkül sikerült elfogni. A rendőrség elmondta, hogy a rajtaütés során 16 gyanúsítottat vettek őrizetbe és 10 tonna marihuánát foglaltak le.

Az alagút jól felszerelt: világítással és szellőzéssel is rendelkezett, valamint fémgerendák segítségével omlásbiztossá is tették.

A hatóságok még nem erősítették meg, hogy melyik banda használta az alagutat, de egy neve elhallgatását kérő dolgozó elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a Sinola-kartell uralta a térséget korábban, így minden bizonnyal Joaquin Guzman és emberei csempészték a kábítószert az alagúton keresztül. „El Chapo” Guzmán drogbáró júliusban szökött meg egy szigorúan örzött börtönből, mely csupán másfél kilométerre volt az alagúttól.

Berbás Péter

Friss hírek