Magasabb kőolajárral az infláció ellen

  • Venezuelának 88 dolláros hordonkénti világpiaci ár lenne az optimális.
  • 2016-ban már háromszámjegyű lehet az infláció.
  • Határzárral stabilizálja az olaj árát a karibi ország.

Nicolás Maduro venezuelai elnök a kőolaj hordónkénti 88 dolláros világpiaci áráért szólalt fel a Kőolajexportáló Országok Nemzetközi Szervezetének (OPEC) bécsi szakértői konferenciáján.

A dél-amerikai ország az egyik legnagyobb kőolajexportőr a világon, ezért az alacsony olajárak jelentősen sújtják a venezuelai gazdaságot. A 2014. júniusi 115 dolláros hordónkénti árról 2015 októberére 50 dolláros hordónkénti ár alá esett vissza a kőolaj világpiaci ára.

Maduro elnök beszédében hangsúlyozta, hogy a találkozón olyan tényezőket fog bemutatni, amelyek alátámasztják, hogy a globális szintű befektetések hosszú távú garantálása érdekében szükséges a kőolaj hordónkéntivilágpiaci árát 88 dolláros szintre emelni.

Baljós árnyak

Eközben Caracasban a jövő évi költségvetés bemutatása során Rodolfo Marco Torres pénzügyminiszter elmondta, hogy a kiadások és bevételek tervezésekor 40 dolláros hordónkénti kőolajárral számoltak.

Amennyiben az infláció várható alakulására tekintünk, egyértelművé válik, hogy Venezuela miért küzd a kőolajárak növeléséért, amitől a pénzromlás hátterében álló gazdasági problémák megoldását várja. A kormány számításai szerint az inflációs ráta 85 százalékos lesz 2015-ben, míg 2016-ban 60 százalékos. Független elemzők becslése szerint a várható inflációs ráta ezeknél magasabb, akár három számjegyű is lehet a következő években. 

Gazdasági háború 

A venezuelai ellenzék szerint a magas inflációt a kormány hozzá nem értése okozza. Miranda tartomány kormányzója, Henrique Capriles – aki Maduro kihívója volt az elnökválasztáson – a következőt írta a twitteren az OPEC konferenciával kapcsolatban: „A mai nap Nicolás Maduro beismerte, hogy nem képes megoldani a kormány által okozott káoszt”. Emellett felszólította a venéz szavazópolgárokat, hogy vegyenek részt a december 6-án tartandó elnökválasztáson és voksoljanak az ellenzék jelöltjére.

Maduro elnök szerint az ellenzék gazdasági háborút akar indítani ellen. Továbbá bejelentette, hogy szigorú szankciók lépnek életbe azokkal szemben, akik manipulálják az árakat, visszaélve piaci helyzetükkel.

Megerősítette azt is, hogy két hónappal meghosszabbítják a nemrég bevezetett határzárt a Kolumbiával közös határszakaszon. A kormány szerint az áruk 40 százalékát, és a mesterségesen alacsony áron tartott üzemanyag jelentős részét csempészik át a határon, amelyen a csempésztek komoly profitot nyernek.

Berbás Péter

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »