Jóváhagyta az ajatollah a nukleáris megállapodást

  • Formálisan is beleegyezését adta Ali Khamenei, Irán legfőbb vallási vezetője az idén júliusban véglegesített nukleáris megállapodás véghrehajtásához
  • A hivatalos nemzeti ratifikációs eljárásokat követően október 18-án hirdették ki a felek a dokumentumot
  • Szavait beárnyékolják az elmúlt napokban végrehajtott ballisztikus rakétakísérletek, amit az USA az ENSZ BT elé terjesztett.

Megérkezett az iráni ratifikációs folyamat végső láncszemének számító ajatollah jóváhagyása a perzsa állam, illetve az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, Németország és az EU által július 24-én aláírt nukleáris megállapodásra. Miután mind az iráni parlament (medzslisz) többsége (161:59 arányban, 13 tartózkodással), mind pedig az Őrzők Tanácsa megszavazta a szerződést beiktató törvényt. Eddig az iráni belpolitika formális vezető hatalmának, Khameneinek az áldása állt az implementáció útjában. Noha a legfőbb vallási vezető a hónapokon át tartó tárgyalási folyamat során többször is hangot adott szkepticizmusának és gyanakvásának a nyugati hatalmakkal történő megegyezéssel kapcsolatban, lépése – a mindenkori elnök döntései feletti befolyásából kifolyólag – nem okozott meglepetést.

A Nyugattal történő kiegyezést, ezzel pedig a szankciók eltörlését 2013-as megválasztásakor legfőbb ígéreteként hangoztató Hasszan Rohani elnöknek címzett levelében Khamenei ugyanakkor – részben a „kötelező” retorikai köröknek eleget téve – hangot adott a többi részes féllel, különösképp az Egyesült Államokkal szembeni bizalmatlanságának. Megfogalmazott feltételei között szerepel továbbá az iráni atomprogram fegyveres kiterjesztését érintő vizsgálat lezárása, illetve az ezzel összefüüggésben bevezetett bi- és multilaterális szankciók azonnali eltörlése – amelyet az USA fokozatosan, Teherán együttműködési hajlandóságával arányosan kíván végrehajtani -, mielőtt Irán teljesítené a birtokában lévő magas dúsítottságú uránkészleteinek megszabott leépítését. Hasonlóképp elutasítja és a megállapodás semmisségével egyenlőnek tekinti az esetlegesen újonnan bevezetendő bármilyen, akár emberi jogokkal összefüggő büntető intézkedéseket.

Schlett Bálint Gergő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »