Putyin újra lendületben

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn szerepelt ismét nyilvánosság előtt tizenegy napos távolléte óta. Visszatérése után azonnal munkába állt: hadgyakorlatot szervezett és elnöki találkozón vett részt.

Vlagyimir Putyin hétfői nyilatkozatában elutasíttotta a tíz napos eltűnésével kapcsolatos találgatásokat. A kirgiz államfővel való szentpétervári találkozója során a 62 éves orosz elnök először jelent meg a nyilvánosság előtt február 5-e óta. Távollétével kapcsolatban számos felvetés látott napvilágot. A sajtótájékozató során viccesen megjegyezte, hogy az élet unalmas volna pletykák nélkül – írta a Reuters hírügynökség.

Egy nappal korábban Vlagyimir Putyin elrendelte az orosz Északi Flotta harckészültségét, valamint arról is határozott, hogy 40 ezer katonát vezényeljenek a térségbe egy hadgyakorlat végrehajtására.

Az orosz államfő következő teendője az Almazbek Atambajev kirgiz elnökkel tartott találkozó volt. Az eseményeket az orosz állami televízió is közvetítette, azonban csak hang nélkül. Nem volt látható és egyértelmű jele ez annak, hogy Putyin valamiféle egészségügyi problémától szenvedne – írja a BBC tudósítója, Richard Galpin.

A szentpétervári találkozó során a két ország államfője az országaik közötti bilaterális együttműködés előremozdításáról, valamint az Eurázsiai Uniót érintő kérdésekről ejtettek szót. Atambajev közleménye végén kiemelte, hogy az orosz elnök remek formában van és kétségtelenül nagy erővel kormányozza országát – olvasható a Kreml hivatalos honlapján.

Zakar Zsuzsanna

Friss hírek