Meggyilkoltak két újságírót Szíriában és Irakban

Szerdán Szíriában, csütörtökön pedig Iraki Kurdisztánban gyilkoltak meg egy-egy újságírót helyi csoportok. Az Újságírók Határok Nélkül adatai szerint a szíriai konfliktus kirobbanása óta nyolc külföldi, és több mint száz szíriai, hivatásos vagy civil tudósítót végeztek ki. Irakban a kurdok újságírói szabadságért és biztonságért tüntetnek.

Jasszer Faiszál al-Dzsumailit december 4-én rabolták el egy al-Kaidához köthető csoport, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (Islamic State of Iraq and the Levant, ISIL) tagjai az Észak-Szíriában található Idlibben. Ő volt az első újságíró, akit a lázadók által uralt, „felszabadított” északi területeken végeztek ki.

A férfit az ISIL tagjai rabolták el, amikor éppen elhagyni készült az országot. A bagdadi székhelyű Újságírói Szabadságok Obszervatóriuma (Journalistic Freedoms Observatory) szerint Dzsumaili családja azt nyilatkozta, hogy török tisztviselők nem engedik, hogy a férfi holttestét átvigyék a szír-török határon.

Dzsumaili szabadúszó operatőr volt, jelenleg egy spanyol médium számára dolgozott tíz napot Aleppóban, nyilatkozta Soazig Dollet, a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders, RSF) nevű párizsi székhelyű szervezet egyik vezetője. Korábban a Jazeerának és a Reuters-nek is tudósított. A harmincas éveiben járó férfi férfi házas volt, és három gyermek édesapja volt. A Bagdad melletti Falludzsahban született.

Az RSF szerint Dzsumaili volt a nyolcadik külföldi újságíró, akit 2011 márciusa óta végeztek ki Szíriában. Emellett további tizenkét hivatásos, és legalább kilencvenegy civil szíriai újságírót is meggyilkoltak. Szíria jelenleg a világ legveszélyesebb országának számít a tudósítók számára.

Irakban csütörtökön gyilkolták meg Kawa Germyanit, aki a Rayal magazin szerkesztőjeként és az Awene tudósítójaként dolgozott. A férfit este kilenckor Kalarban, Iraki Kurdisztánban lőtték le fegyveresek, akik azonnal elmenekültek a helyszínről.

Az RSF honlapján közzétett információk szerint Germyani tisztában volt azzal, hogy élete veszélyben van, hiszen több fenyegetést is kapott már. Emiatt meg is kereste a régió hatóságait, akik azonban nem tették meg a szükséges óvintézkedéseket. A férfi az Iraki Kurdisztánban jelenlévő korrupciót és nepotizmust kutatta és fedte fel.

Az RSF aggodalmát fejezte ki, hiszen szerintük mind az iraki, mind a kurd területek nagyon veszélyes környezetet jelentenek az újságírók számára, akiknek támadói legtöbb esetben büntetlenül megússzák tetteiket. Felszólították a regionális és nemzeti hatóságokat, hogy vizsgálják ki Germyani esetét, valamint tegyék meg a megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy az újságírók biztonságban végezhessék munkájukat az országban. 

Kedden, két nappal a gyilkosság előtt kurd újságírók és civilek gyűltek össze Szulejmánijjában, hogy nyomást gyakoroljanak a kurd és iraki hatóságokra, hogy új jogszabályokat fogadjanak el az újságírói szabadságra vonatkozóan, valamint kezdjenek hatékony intézkedésekbe az újságírók védelmének érdekében.

Lorencsics Emese

Friss hírek