Az Airbus és a Boeing hatalmas megrendeléseket kapott Dubaiban

Az Emirates Airline vezérigazgatója, Sejkh Ahmed ibn Said al-Maktoum vasárnap egy Dubaiban rendezett légi bemutatón bejelentette, hogy az általa vezetett vállalat új repülőgépek beszerzésére kötött szerződést a Boeinggel és az Airbusszal – számolt be az Aljazeera. A dubai-i székhelyű légitársaság százötven Boeing 777-est és ötven Airbus A380-ast vásárol. A korábban megrendelt kilencven Airbusszal a közel-keleti társaság a világ legnagyobb légiflottájával fog rendelkezni.

A Boinggel kötött szerződés értéke 76 milliárd dollár, illetve az újabb Airbus megrendelés felülmúlja a 2011-es 18 milliárdos megrendelést. Az öböl-menti országok további jelentős megrendeléseket tettek a Boeing felé. Az új 777-ekből összesen 259-et vásárolt meg az Emirates Airline-nal együtt az Abu Dhabi-i Etihad Airways valamint a Qatar Airways. Az amerikai légitársaság elnöke James McNerney az Öböl-országokkal kötött együttesen megközelítőleg százmilliárd dollár értékű megállapodásokat a cég kilencvenhét éves történetének legnagyobb megrendelésének nevezte.

A Perzsa-öböl mentén fekvő arab országok légitársaságai igyekeznek kihasználni kedvező földrajzi fekvésüket, aminek köszönhetően az új, nagy hatótávolságú repülőgépekkel összekötő kapocs lehetnek Kelet és Nyugat között.

Szenczi András

Friss hírek