AZ USA-ban jövő hétre várják az Iránnal való megegyezést

Az Irán nukleáris programjáról folyó tárgyalások már a november 20. és 22. közötti genfi találkozón megegyezést hozhatnak – közölte a Reuters egy amerikai tisztségviselőre hivatkozva. Az elmúlt hét folyamán Barack Obama elnök levélben tájékoztatta a kongresszust, hogy a diplomáciai enyhülés ellenére a Teherán és Washington közötti helyzet még mindig kritikus, ezért újabb egy évvel meghosszabbította az 1981 óta érvényben lévő szükségállapotot a két ország kapcsolataira nézve.

„Nem tudom, hogy megegyezésre jutunk-e. Úgy gondolom, nagyon is lehetséges, hogy képesek vagyunk rá, azonban még nehéz kérdések várnak megvitatásra” – mondta a személyazonossága elhallgatását kérő tisztségviselő a Reutersnek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, illetve Németország november 20-án ülnek újra tárgyalóasztalhoz az Iráni Iszlám Köztársaság küldöttségével, amelyet az ország külügyminisztere, Javad Zarif vezet. Zarif a hat nagyhatalom képviselőivel történő megbeszélések kezdete előtt még találkozik Catherine Ashtonnal, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével.

A nyugati országok azzal vádolják Iránt, hogy nukleáris programját atomfegyver készítésére használja fel. Az évek óta húzódó konfliktus lezárását a Haszan Róháni, a keményvonalas Mahmud Ahmadinezsádot leváltó iráni kormányfő, mérsékelt, megegyezésre törekvő fellépése teszi lehetővé. A legutóbbi tárgyalások eredmény nélkül záródtak le, de a felek álláspontjai közelebb kerültek egymáshoz. A sikertelenség okát az iráni vezetők a nyugati politikusok lépéseiben látják. Emellett iráni elemzők hangsúlyozták, hogy a tárgyalódelegáció Khamenei ajatollah, a parlament és a nép támogatását is élvezi. A küldöttség célja, hogy érvényesítse Irán érdekeit és jogát a nukleáris energia polgári célú hasznosításához.

Az Egyesült Államokban is kétségeket váltott ki a várt eredmények elmaradása. John Kerry külügyminiszter a kongresszust arról próbálta meggyőzni, hogy ne vezessenek be újabb szankciókat Iránnal szemben. Szerdán pedig a szenátus bankügyi bizottsága előtt amellett érvelt, hogy a perzsa állammal szembeni szankciók a tárgyalások megszakadásához vezethetnek.

Az Al-Jazeera a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségre hivatkozva közölte, hogy Irán dúsított uránium készletei augusztus óta öt százalékkal növekedtek, de még így is húsz százalékkal elmaradnak a bombakészítéshez szükséges 250 kilógrammos mennyiségtől.

Szenczi András

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »