Németország: jöhet 8,50 eurós minimálbér?

Az alsó-szászországi kormányváltás után a Szövetségi Tanács (Bundesrat) többségét jelentő Zöldek, Baloldal és Németország Szociáldemokrata Pártja utóbbi vezetésével fix 8,50 eurós minimálbért vezetne be óránként egész Németországban. Sigmar Gabriel, a szociáldemokraták elnöke szerint a munkahelyteremtés önmagában nem szociális kérdés, olyan munka kell az embereknek, amiből élni is lehet.

A tartományok vezetői március elsején tervezik az Bundesrat elé tárni a törvénytervezetet. Bár a tervezet egy újság tudósítása szerint teljesen kidolgozott, elfogadását még meghiúsíthatja a parlament alsóházában (Bundestag) többséggel rendelkező CDU-vezette kormánykoalíció. A Kereszténydemokrata- és Keresztényszociális Unió a liberálisokkal együtt elutasítja a mindenütt ugyanolyan összegű minimálbért, és a különböző ágazatokban illetve régiókban megszabott minimálbér bővítését tervezi. A koalíciós felek ebben még az őszi parlamenti választások előtt szeretnének pontosan megegyezni. Rainer Brüderle, az FDP frakcióvezetője hangsúlyozta, a liberálisok a regionális és szektor-specifikus különbségek miatt csak ágazattól és vidéktől függő minimálbéreket tudnak elképzelni.

Németországban jelenleg 1,4 millió ember keres kevesebb, mint öt eurót óránként. Egy közvélemény-kutatás szerint a németek háromnegyede egyetértene egy országos fix minimálbérrel – írja a Süddeutsche Zeitung.

Herner Panni

Friss hírek