Nemzeti incidensek sorozata Vajdaságban

Egy hónapja sincs annak, hogy beszámoltunk a temerini újabb etnikai incidensről, melyben magyar fiatalokra támadtak, és nem telt el egy hét sem, amikor ismét hasonló események következtek be. Már pár nappal a temerini ügy után, Óbecsén, majd Szabadkán is hasonló konfliktusok történtek. Az incidenseket minden vajdasági magyar szervezet élesen elítélte és szorgalmazták azok mielőbbi kivizsgálását, valamint intézkedések végrehajtását, a hasonló esetek elkerülése érdekében. A magyar kormány közleményben kért határozott fellépést a szerb hatóságoktól. Csütörtökön pedig a magyarországi civil szervezetek intéztek felhívást.

Nyílt levél a kormányfőnek

A médiában az utóbbi hetekben többször találkozhattunk a magyarverések kifejezéssel, hiszen Vajdaságban az elmúlt hónapban igen megszaporodott a nemzeti alapú kilengések száma. Legutóbb Szabadkán a hajnali órákban bántalmaztak fiatalokat a város központjában, mert magyarul beszéltek.

Pásztor István, a tartományi parlament elnöke már az előző incidensek alkalmával is felszólította a hatóságokat a gyors és eredményes vizsgálatok megindítására, de az elszaporodó nemzeti villongások és egyes településeken megsokszorozódó lopások és betörések nyomán, Pásztor levelet intézett Ivica Dacic szerb miniszterelnökhöz, belügyminiszterhez, amelyben mély aggodalmának adott hangot a vajdasági közbiztonság romlása miatt. A levélben Pásztor kifejti: „Az ad okot a mély aggodalomra, hogy a polgárok személyi és vagyonbiztonságát szavatolni hivatott rendszerbeli mechanizmusok nem működnek.”

„Ez az utolsó pillanat, hogy intézkedéseket foganatosítsanak és működésbe léptessék azokat a feltétlenül szükséges intézményi mechanizmusokat, amelyek növelni tudnák Vajdaság polgárainak biztonságérzetét” – jelezte Pásztor a kormányfőhöz intézett nyílt levelében. A kormányfőtől konkrét lépések megmutatását várja az elnök, hogy biztosítva legyen a polgárok biztonságos élethez való joga, a nemzetek közötti incidensek megakadályozása, valamint az alkotmány és a törvények által szavatolt jogok betartása.

Pásztor – Dacic találkozó

Nem sokkal a nyílt levél „kézbesítését” követően, valamint Pásztor és Vajna Vukic, belügyminisztérium államtitkárának tárgyalása után, sor került Pásztot – Dacic találkozóra, Újvidéken.

 A két politikus egyetértett abban, hogy felül kell vizsgálni a büntetések terén érvényben lévő rendelkezéseket, különösen azokat, amelyek a nemzetiségek közötti incidensekre vonatkoznak. Abban sem volt vita köztük, hogy feltétlenül fel kell gyorsítani az ilyen esetek bírósági eljárásait. A találkozón megállapodtak abban, hogy azokban a községekben, amelyekben az utóbbi időben ilyen fajta kilengések történtek, amelyek károsan hatnak ki a nemzetek közötti viszonyokra, s nyugtalanságot keltenek a polgárok körében, a rendőrség mellett szükség esetén a csendőrség tagjai is alkalmazhatók, közölte az újvidéki rendőrség.

Leszögezték: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megőrizzék az etnikai alapú incidensek csökkenésének pozitív, az utóbbi évekre jellemző tendenciáját. Ugyanezen cél érdekében az elkövetkező hetekben közös találkozót tart a belügyminiszter, a rendőrség igazgatóságának vezetősége és a vajdasági rendőrállomások vezetői a tartományi képviselőház biztonsági tanácsával.

Magyarországi civil szervezetek felhívása a vajdasági magyarellenes támadások ügyében

Több magyarországi civil szervezet felhívást tett közzé csütörtökön a szerbiai magyarellenes támadások ügyében. Az MTI-hez juttatták el állásfoglalásukat, melyben arra vonatkozó tapasztalatukat fogalmazták meg, miszerint a támadások időszakának nem akar vége szakadni.

Kelemen András, a Magyarországért Kulturális Egyesület elnöke közleményében azt írta: úgy látszik, hogy a január végi magyarellenes támadásokkal a magyarok „kiűzetésének” újabb hulláma indult el a Délvidéken. Kelemen András felidézte, hogy a két nép békés jövője érdekében február 4-i nyílt levelükben felkérték a magyarországi Szerb Országos Önkormányzatot és a Magyarországon élő jóérzésű szerb embereket, hogy a civil társadalom eszközeivel adjanak hangot annak az igénynek, hogy a szerb kormány végre biztosítsa az etnikai alapú incidensek hatékony kivizsgálását, a vonatkozó jogszabályok következetes alkalmazását az elkövetők ellen. Segítsen megértetni a szerb kormánnyal és közvéleménnyel, hogy a jó szomszédság lehetősége vész el Szerbia számára épp akkor, amikor a Szerbiáról szóló országjelentés fekszik az Európai Parlament asztalán. „Nyílt levelünk visszhangtalan maradt” – közölte Kelemen András, feltéve a kérdést: ennyire hiányzik a kisebbségek közötti szolidaritás Magyarországon?

Kitekintő összeállítás - Bábi Huanita

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »