Visszamennek Minszkbe az európai nagykövetek

Visszatérhetnek Minszkbe az európai uniós tagállamok fehéroroszországi nagykövetei – derült ki az EU-külügyminiszterek luxemburgi ülése után. A tárcavezetők hétfőn megszüntették a Mianmar ellen érvényben lévő korlátozásokat, és elfogadták a szíriai tűzszünet betartását célzó ENSZ-határozatot is.

Az uniós tagállamok a következő napokban visszaküldik nagyköveteiket Fehéroroszországba – erősítette meg az MTI-nek a Külügyminisztérium államtitkára a tárcavezetők hétfői luxemburgi ülése után. A miniszterek a svéd delegáció felvetésére az „Egyebek” napirendi pont alatt tárgyaltak a belarusz helyzetről, az általános vélekedés szerint pedig az EU-nak valamilyen gesztust kellett tennie Minszk felé, azt követően, hogy az államfő két ellenzéki fogvatartottat is kiengedett a közelmúltban.

A külügyminiszterek február végén döntöttek arról, hogy konzultációra hazarendelik a nagyköveteiket Minszkből. Ez válasz volt arra, hogy a belarusz rezsim ugyanazon a napon kiutasította Fehéroroszországból az uniós misszió vezetőjét és a lengyel nagykövetet, és hazahívta konzultációra a brüsszeli és a varsói fődiplomatáját. Mindezt azután, hogy a külügyminiszterek ugyanazon a napon elvi döntést hoztak a rezsimre kirótt szankciók bővítéséről.

A hétfői enyhítés szakértők szerint nem értékelhető egyértelműen a két fél megbékélésének jeleként, ezt bizonyítja az is, hogy a korlátozások továbbra is érvényben maradhatnak Fehéroroszországgal szemben.

Egy magas rangú tisztviselő szerint Brüsszel gyanakodva tekint Minszkre, amely „kettős játékot játszik: hol Brüsszelnek, hol Moszkvának próbál meg kedvező lépést hozni”. Az Európai Unió számára viszont továbbra is az a legfontosabb, hogy Alexandr Lukasenko kiengedje a 2010 végi fehérorosz elnökválasztást követő tüntetéseken bebörtönzött ellenzéki „politikai foglyokat”.

Mianmar

Az uniós külügyminiszterek döntöttek a lassan 25 éve érvényben lévő mianmari szankciók feloldásáról is. Az ülés után az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, „fantasztikus változások mentek végbe az elmúlt hónapokban a délkelet-ázsiai országban,:békekötés, demokratikus választások és a politikai foglyok egy részének kiengedése” – sorolta Catherine Ashton, hozzátéve, hogy az új rezsim mintegy 700 fogvatartottat engedett szabadon, „2-300-an még mindig bent vannak” – mondta a brit származású politikus.

Ashton elmondása szerint a korlátozások megszüntetésével az EU új fejezetet akar nyitni a közösség és az ázsiai ország életében. A 150 millió eurós uniós támogatás mellett a közösség szívesen segítséget nyújtana befektetési, kereskedelmi, és államépítési kérdésekben is. Utóbbi kérdésben lehet Mianmar segítségére Magyarország is, amely a rendszerváltás idején szerzett tapasztalatok átadásával segítene a békés átmenet megteremtésében – mondta korábban a BruxInfo kérdésére egy uniós diplomata.

Szíria

A tárcavezetők Luxemburgban kiterjesztették a Szíria elleni szankciókat is. Catherine Ashton megfogalmazása szerint az EU megtiltja egyes luxustermékek eladását Szíriának. A főképviselő kérdésre válaszolva nem volt hajlandó megmondani, hogy milyen termékekre gondol, és miért fontos ezek importjának tilalma, ezzel kapcsolatosan az EU a hivatalos lapjában sem közölt részleteket.

„Meg kell tiltatni, illetve engedélyhez kell kötni a belső elnyomás céljára alkalmas további áruk és technológia értékesítését, szolgáltatását, átadását, vagy exportját” is – olvasható az EU közlönyben, ezzel az Európai Unió csökkenteni szeretné a szíriai rezsim mozgásterét arra, hogy erőszakot alkalmazzon a szíriai állampolgárok ellen.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek