Románia: Apad a kormánytöbbség

Pénteken délelőtt szavaz a parlament két házának plenáris ülése a Szociál-Liberális Szövetség (USL) által benyújtott és tegnap délután felolvasott Állítsátok meg a zsarolható kormányt című bizalmatlansági indítványról.

Újabb átállások

Az ellenzéki kezdeményezés esélyeit javítja, hogy tegnap – egyes számítások szerint – rekordszámú, hét honatya lépett ki a Demokrata-Liberális Pártból és csatlakozott az ellenzéki pártszövetség valamelyik alakulatához. Amúgy a nap során folyamatosan változott a dezertőrök száma, több szenátor és képviselő esetében is felröppent az átállás híre.

Mircea Duşa, a szociáldemokraták képviselőházi frakcióvezetője előrebocsátotta, nem kizárt, hogy mától az alsóházban is elveszítse többségét a kormányt támogató koalíció. „A bizalmatlansági indítványig nyitva áll az USL ajtaja, és arra számítunk, hogy nőni fog a hozzánk csatlakozó honatyák száma” – fogalmazott Duşa. Hozzátette: a kormánypártok számára egyre nehezebb lesz az alsóházi kvórum biztosítása, hiszen csak 167 képviselővel rendelkeznek, ami alig hárommal haladja meg a plénum határozatképességéhez szükséges 164-et.

Boc: szolid a koalíció

Emil Boc volt kormányfő, a Demokrata-Liberális Párt (PDL) elnöke a koalíciós alakulatok tegnapi ülésén kizártnak tartotta az ellenzéki kezdeményezés megszavazását. „A bizalmatlansági indítvány megbukik, a kormány folytatja munkáját, a koalíció szolid” – hangoztatta Boc. Arra a kérdésre, hogy miképpen biztosítják majd a koalíciós pártok a parlamenti kvórumot, a PDL elnöke leszögezte: a törvényeket mindenképpen elfogadtatják.

Elena Udrea, a PDL országos alelnöke, az alakulat bukaresti szervezetének elnöke arra szólította fel azokat a párttársait, akik az ellenzéki kezdeményezés megszavazását tervezik, hogy nyíltan vállalják fel álláspontjukat, és álljanak át az USL oldalára. Hozzátette: a PDL és a szavazói számára nagyon jó, hogy elmennek az árulók. Udrea meggyőződése, hogy az USL az első adódó alkalommal megszabadul majd azoktól, akik most cserbenhagyják a koalíciót, mert „senkinek sincs szüksége árulókra”.

USL-kormány RMDSZ-részvétellel?

Eltérő forgatókönyveik vannak a Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetőinek arról, mi történjék, ha a parlament megszavazza az ellenzék bizalmatlansági indítványát, és megbukik a kormány. Az USL liberális társelnöke, Crin Antonescu vasárnap este a Realitatea TV-nek azt nyilatkozta: ebben az esetben az ellenzéknek el kell vállalnia a kormányzást, és Victor Pontát kell jelölnie miniszterelnöknek. A liberális politikus nem zárta ki, hogy egy ilyen politikai konstrukcióban az RMDSZ is részt vegyen. „Őszig semmi sincs kizárva. Mi arra törekszünk, hogy az őszi parlamenti választásokon abszolút többséget szerezzünk, és azt követően USL-kormány alakuljon” – mondta Crin Antonescu. Korábban az ellenzéki pártszövetség vezetői több ízben üzenték a szövetségnek, hogy ne számítson kormányzati részvételre, amikor az USL átveszi a hatalmat, miután az RMDSZ nem volt hajlandó az év elején átállni az ellenzékhez.

A szociáldemokraták azonban ezt másképp látják. Szerintük a bizalmatlansági indítvány sikere esetén ideiglenes kormánynak kell átvennie a hatalmat, amelynek egyetlen feladata az előrehozott választások megszervezése lenne. „Az USL-nek csupán a parlamenti választások után kellene kormányra lépnie. A parlament jelenlegi összetétele bizonytalanná teszi bármely kormány jövőjét” – jelentette ki vasárnap este az Antena3 stúdiójában Ion Iliescu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) tiszteletbeli elnöke. Victor Ponta, a PSD elnöke tegnap reggel a RFI-nek azt nyilatkozta, maga is az ideiglenes kormány híve. A politikus azonban kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy elvállalná-e a miniszterelnöki tisztséget egy ideiglenes kormány élén.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »