Mianmar beismerte adósságát

Mianmar külföldi adóssága meghaladja a 11 milliárd dollárt is – derül ki az először közzétett hivatalos adatokból.

Mianmar több mint 11 milliárd dollár (2.450 milliárd forint) értékű külföldi adósságot halmozott fel az elmúlt fél évszázad során – írja a BBC. Ebben az időszakban Mianmar katonai kormányzat alatt állt és azóta is a világ egyik legfejletlenebb országa. Nagy reményeket fűznek azonban a 2011 óta hatalmon levő – katonai támogatással rendelkező – civil kormányhoz, mivel reformokra való hajlandóságát az is mutatja, hogy évek óta először hoztak nyilvánosságra egy ilyen adatot.

Hla Tun pénzügyminiszter egy parlamenti ülés során jelentette be, hogy az ország adósságának nagy részét, 8,4 milliárd dollárt Ne Vin generális 1962 és 1988 közötti szocialista kormánya alatt halmozták fel. Abban az időszakban Japán volt a legnagyobb hitelező, ezért megközelítőleg 6,4 milliárd dollárral tartozik a szigetországnak. Mindemellett Mianmarnak néhány százmillió dollárt kellene törlesztenie a Világbank, az Ázsiai Fejlesztési Bank és Németország felé is.

Az ország rosszul irányított gazdaságára az sem volt pozitív hatással, hogy a katonai hatalom leverte az 1988-as demokratikus felkelést, melynek következtében tovább szigorodtak a nyugati országok szankciói. Ebben az 1988 utáni időszakban Mianmar Kínára támaszkodott leginkább, így 2,13 milliárd dollár tartozása van az ázsiai óriás irányába.

A pénzügyminiszter nyilatkozta szerint megbeszéléseket kezdeményeztek különböző multilaterális intézményekkel, valamint donor-országokkal, többek között Olaszországgal és Japánnal. Az azonban még nem tisztázott, hogy Mianmar mikor kezdi el visszafizetni az adósságát.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek