Románia: A bírók is lehetnek kettős állampolgárok

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) kedden közölte: a törvényes előírások nem tiltják meg Codreanu Melinda sepsiszentgyörgyi bírónőnek, hogy román állampolgársága mellé a magyart is felvegye.

Codreanu Melinda korábban értesítette a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot, hogy elkezdi a procedúrát a magyar állampolgárság megszerzéséért, egyben kikérte a testület véleményét azzal kapcsolatban, hogy kettős állampolgárként betöltheti-e továbbra is a bírói tisztséget.

Az igazságügyi testület humánerőforrás-szakbizottsága korábban tájékoztatta a plénumot: semmi akadálya annak, hogy a kettős állampolgársággal rendelkező bíró továbbra is ellássa feladatkörét.

Codreanu Melinda a Krónika megkeresésére hétfőn kifejtette, nincs erre külön procedúra, biztosítékként kérte a Tanács véleményezését, megvárja a testület döntését ügyében és annak függvényében él majd az egyszerűsített honosítás lehetőségével.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »