Ezt most elszúrták: a miniszternek is bocsánatot kellett kérnie

A lengyel legfőbb ügyészség pénteken bejelentette, hogy belső vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, történt-e eljárási vagy személyi hiba, amikor az ügyészség a fehérorosz hatóságok kérésére adatokat szolgáltatott ki Alesz Beljatszki fehérorosz ellenzéki személyiség, emberi jogi akivista lengyelországi bankszámlájáról.

Azt is vizsgálják, hogy volt-e hasonló folyamodvány a minszki hatóságok részéről más fehérorosz ellenzékiek lengyelországi bankszámláinak adataira vonatkozóan. Az ügyészség eddigi tudomása szerint még egy kérvény volt a fehérorosz hatóságok részéről, de ennek a kérésnek az ügyészség nem tett eleget.

A vizsgálat eredményeit az ügyészség tájékoztatása szerint jövő kedden a nyilvánosság elé tárják, és levonják a megfelelő konzekvenciákat, szükség esetén egyes személyekre vonatkozóan is.

Lengyelországban dagad a botrány a csütörtökön kipattant információk miatt. A legfőbb ügyészség aznap elismerte, hogy a jogsegélyegyezmény keretében adatokat adott át Beljatszki bankszámlájára vonatkozóan, de azzal védekezett, hogy a minszki kérvényből nem lehetett arra következtetni, hogy ellenzéki személyiségről vagy tevékenységről van szó. A lengyel külügyminisztérium nyilatkozatban állt ki a fehérorosz ellenzék és civil társadalom további támogatása mellett, és felhívta a figyelmet, hogy a minszki hatóságok a pénzügyi átutalásokra vonatkozó államközi egyezményeket és eljárásokat arra használják fel, hogy elnyomó intézkedéseket foganatosítsanak saját állampolgáraik ellen.

Korábban a litván hatóságokról derült ki, hogy adatokat szolgáltattak ki Beljatszki ottani bankszámlájáról, s a minszki hatóságok ennek alapján adóelkerülés vádjával vették őrizetbe az emberi jogi aktivistát. A legújabb fejlemények nyomán úgy látszik, hogy Beljatszki letartóztatásához közvetve a lengyel legfőbb ügyészség is hozzájárult az adatok átadásával.

A Radio Zet lengyel kereskedelmi rádió úgy értesült, hogy Csehország is szolgáltatott ki adatokat Minszknek fehérorosz ellenzékiek bankszámlaadatairól.

Beljatszkit az adóelkerülés miatt 7 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti. A csütörtöki lengyel lapok hangsúlyozzák, hogy Beljatszki a külföldi pénzügyi támogatást – a fehérorosz televízió szerint 1 milliárd rubelt (mintegy 38 millió forintot) – az általa vezetett Vjaszna-96 emberi jogi szervezet céljaira, ellenzéki tevékenységének fedezésére és az üldözöttek támogatására használta fel. A fehérorosz hatóságok azonban ezt a pénzt magánvagyonnak tekintik, amellyel el kellett volna számolnia a fehérorosz adóügyi hivatal felé.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter pénteken a Twitter internetes közösségi oldalon tett bejegyzésében Lengyelország nevében bocsánatot kért a „vétkes mulasztásért”, amely, mint írta, a minisztérium korábbi figyelmeztetései ellenére történt. Marcin Bosacki külügyi szóvivő a Gazeta Wyborcza című lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy az ügy „fájdalmas csapást” mért Lengyelország Fehéroroszországgal kapcsolatos politikájára. Megerősítette, hogy a tárca többször figyelmeztette az ügyészséget, hogy a minszki rezsim kihasználhatja a nemzetközi szerződéseket saját állampolgárai üldözésére, és ez ügyben találkozók is voltak a tárca és az ügyészség között.

Kitekintő / MTI

Friss hírek