Vlagyimir Putyin a víz alatt is hódít

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök semmit sem csinál véletlenül. A világ egyik legaktívabb kormányfője szerdán a dél-oroszországi Krasznodar mellett lévő Taman-félszigetre látogatott, hogy felhívja a figyelmet hazája egyik leggazdagabb régészeti kincsére, az egykori görög város, Phanagoria romjaira. A látványos PR-akció most sem maradt el: Putyin ugyanis lemerült a tenger fenekén lévő kutatási területre, ahonnan két törött amforával a kezében távozott.

A Kercsi-szoros mellett fekvő Taman-félszigeten évszázadokkal ezelőtt egy görög város terült el, amely aktív kereskedelmet folytatott a Fekete-tenger térségében. A környéket sokan csak orosz Atlantisznak nevezik, ugyanis a víz alatt számtalan értékes emlék maradt fenn, amelyek feltárása az utóbbi években indult meg. A programot az Orosz Földrajzi Társaság szponzorálja, amelynek vezetője a rendkívüli helyzetek minisztere, Szergej Sojgu, egyik legfőbb támogatója pedig Oroszország egyik leggazdagabb oligarchája, Oleg Gyeripaszka.

A miniszterelnök szokásához híven ismét egy látványos PR-akcióval szolgált a sajtó megjelent képviselőinek. A kormányfő, aki korábban vadászgéppel száguldozott, a levegőből oltott tüzet, ellátogatott a Bajkál-tó fenekére, és még tigrist is szelídített, most búvárruhát öltött, és személyesen nézett körül a régészeti feltárás víz alatti részén. Putyin rövid merülése alatt számos – rendkívül jól megvilágított – amforát is talált, amelyeket személyesen hozott a felszínre. Miután kimászott a partra, azonnal meg is kérdezte a helyszínen lévő szakembereket, hogy megtarthatja-e a kincseket. „Nagy hasznukat venném nekik otthon”, jegyezte meg tréfásan a politikus.

Putyin mostani látogatása – amellett, hogy meggyőző bizonyítékkal szolgált a miniszterelnök könnyűbúvár-tudásáról – fel kívánta hívni a világ figyelmét arra, milyen történelmi kincsekkel rendelkezik Oroszország. A kormányfő a merülés után elmondta, hamarosan egy új múzeumot nyithatnak meg a tengerparti lelőhely mellett: „az emberiséget nagyon érdekelni fogják a kincseink, úgy hiszem, a világ minden tájáról lesznek majd látogatóink”, tette hozzá Putyin. A lelkes támogatók pedig máris kifejezték eltökéltségüket, ugyanis a következő hét évben mindegy százmilliárd rubelt (3,5 milliárd dollárt) kívánnak befektetni a térségben, amitől a turisták számának megnégyszereződését is várják.

A látványos fotólehetőség sokak szerint már a jövőre esedékes elnökválasztásra való felkészülés szerves része. Mint arra a nyugati sajtó is azonnal felhívta a figyelmet, sokan arra számítanak, hogy 2012 tavaszán Putyin ismét ringbe száll az elnöki tisztségért, amelyet immár hat éven keresztül tölthet majd be a választások nyertese. A bizonytalanságot ugyanakkor növeli, hogy a mai napig sem Putyin, sem a jelenlegi elnök Dmitrij Medvegyev nem nyilatkozott arról, el kíván-e indulni a megmérettetésen.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »