Túl sok a medve Oroszországban

Az Omszki területen túl sok a medve, a hatóságok pedig nem tudják kordában tartani a populációt, ezért most úgy rendelkeztek, hogy veszély esetén le lehet lőni az állatokat az egyébként szükséges külön engedély nélkül is.

Alekszandr Adam, az illetékes környezetvédelmi osztály vezetője újságíróknak elmondta: amennyiben a medve veszélyt jelent az emberekre vagy a háziállatokra, le lehet lőni. Az incidenst akkor is jelenteni kell, ha nem sikerül leteríteni az állatot, ha pedig lelövik, azt is jelenteni kell, utólag kiállítják az engedélyt, és a vadász mintegy 30 ezer forintnak megfelelő összeget kap.

Adam elmondása szerint korábban túl sok volt a farkas is a területen, de a farkasok szaporodását sikerült megfékezni. Idén eddig 539 engedélyt adtak ki medvevadászatra, de a populáció szabályozásához legalább mintegy 1300 állatot kellene kilőni.

A medvék csak idén 17 lakott településen „huligánkodtak”. Jelenleg közel 9 ezer példányt tartanak számon, miközben a terület legfeljebb 4500-5000 állatot bírna el.

Az állomány idén mintegy 8 százalékkal haladja meg a tavalyit, és évi 5-10 százalékkal gyarapodik. A létszám növekedése azzal függ össze, hogy nehézségeket okoz az állatok kilövése, továbbá azzal, hogy az ezredforduló táján igen jelentős volt a migráció a krasznojarszki területről, ahol akkor különösen súlyos erdőtüzek pusztítottak.

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »