A vártnál is nagyobb osztalékról döntött a kormány

Elfogadta a kormány által javasolt nagyobb osztalékhányad kifizetését a KGHM részvényesi közgyűlése, így a társaság által javasolt papíronkénti 8 zloty helyett 14.9 zlotyt juttatnak vissza a tavalyi eredményből a tulajdonosoknak egy részvény után. A kormánynak továbbra is kontrollja van a KGHM-ben, és valószínűleg a nagyobb osztalékfizetést azért irányozták elő, mert a költségvetés helyzetének javítására a varsói kabinet komolyabb hozzájárulást szeretne elérni az állami felügyelet alatt működő társaságoktól.

Az eredeti javaslat szerint 1.6 milliárd zloty tettek volna félre osztalékfizetésre, de így közel 3 milliárdot lesz kénytelen a KGHM kiosztani. A ca. 15 zlotys DPS a tegnapi záró árfolyammal számolva már 8% körüli osztalékhozamot jelent, ami komoly előny az 5-6% körüli indikatív lengyel állampapír piaci hozamokhoz képest.

A KGHM vezérigazgatója, ugyanakkor a megemelt osztalékfizetést azzal kommentálta, hogy az idei beruházási tervekhez szükséges fedezetet most nagyobb mértékben kell kölcsöntőke formájában előteremteni, ami nyilván a cég fundamentumait gyengítheti.

Jelenleg 3.2 milliárd zloty a KGHM nettó adóssága és az idei beruházási programokra mintegy 11 milliárd zlotyt tett volna félre a társaság: elsősorban a kapacitásbővítésre és saját villamosenergia fejlesztésre kellene nagyobb összeget fordítani. A cég tavalyi kitermelése mintegy 500 ezer tonna nyersanyag volt, és a tervek szerint idénre ezt 700 ezerre növelnék.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »