Egy év után szabadon a nigeri elnök

Már csaknem mindenki elfelejtette a nigeri diktátort, akit bő egy éve fosztott meg hatalmától a demokratikus értékek iránt elkötelezett nigeri hadsereg, erre érkezik a hír, hogy Mamadou Tandja volt elnököt kiengedték a börtönből, miután egy bíróság ejtette az ellene felhozott korrupciós vádakat. Pedig ezek igen komolyak voltak, a gyanú szerint összesen 129 millió euró értékű közpénzt nyúlt le az 1999 óta tartó elnöksége alatt, ráadásul azt is felrótták neki, hogy az alkotmánybíróság egy 2009-es döntését figyelmen kívül hagyva próbálta törvénytelen módon meghosszabbítani elnöki mandátumát.

A puccs után a katonai junta demokratikus átmenetet ígért, amit általános meglepetésre be is tartottak: példásan tiszta választásokat tartottak, amit az ellenzéki Mohamed Issoufou nyert meg.A volt elnököt a börtönből a biztonsági erő tagjai kísérték haza, ahol támogatói már tömegesen várták.

A bírósági döntés okait egyelőre homály fedi, de vélhetően egy politikai alku állhat mögötte – az elszámoltatás azonban így nagy valószínűséggel elmarad, pedig az fontos precedenst teremthetett volna egyéb afrikai országok megbuktatott vezetői (elsősorban Elefántcsontpart volt elnöke, Laurent Gbagbo) esetében.

Kitekintő

Friss hírek