Sebességet váltott a Richter

A Richter árbevétele és a bruttó fedezet a piaci várakozások felett alakult, viszont költségsoron jelentős megugrás történt, ami miatt a működési eredmény elmaradt a várakozásoktól. A nettó eredményt pénzügyi tételek lökték a piaci konszenzus fölé.

A bevételi oldalon a Richter eladásai valamennyi szegmensben javultak a tavalyi évhez képest, a hazai értékesítés 9%-kal nőtt, míg a legtöbb exportpiacon (kivéve Ukrajnát és Romániát) szintén 10% körüli bővülés volt megfigyelhető. A javuló eladási mutatókat új gyógyszerek piacra vezetése segítette, illetve a Grünenthal portfolió átvétele. Amerikában a profit megosztási megállapodásokból származó bevétel folyamatos morzsolódás ellenére az új termékek értékesítésének köszönhetően nem történt árbevétel visszaesés.

A termék struktúra pozitív irányú változása, kiegészülve a Grünenthal portfólióval segítette a bruttó fedezeti hányad javulását a tavalyi 56.2%-ról 60.8%-os szintre, de mindezek mellett mellékhatásként az értékesítéshez köthető költségeket is megemelte az új portfólió, elsősorban Nyugat-Európában és a FÁK-térségében.

A működési kiadásokhoz kapcsolódó egyéb tételeken sikerült elég erős költségkontrollt gyakorolnia a társaságnak, így ott nem történt akkora megugrás, bár a kutatás és fejlesztéshez köthető költségek 8-10%-kal emelkedtek tavalyhoz képest.

Az Egis-szel ellentétben a Richternél nem realizáltak adókedvezményt a kutatási költségek után.

A nettó profitot segítette néhány pénzügyi tétel átütemezése, ami mintegy 1.7 milliárd forintos pluszt hozott a Richter negyedévi eredményében.

Ami a mai értékelést illeti, a befektetők pozitívan tekinthetnek a bruttó fedezeti hányad javuló arányára, illetve arra a tényre, hogy az első negyedéves nettó számsor a februári profit warningot követő várakozások fölött alakult.

Bár a működéssel kapcsolatos fenntarthatósági kérdések továbbra is jelen vannak, a befektetők mégis kihasználhatják a relatíve defenzív papír nyújtotta előnyöket.

Mindenesetre a mai vételi erőt fékezheti, hogy továbbra is homályos a gyógyszerár támogatási rendszer várható átalakítása, ami könnyen beeheti magát a Richter és az Egis későbbi eredményébe.

Equilor

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »