Minden negyedik diák elhagyná Szlovákiát

Az iskolákban kifüggesztett állami szimbólumok és a himnusz éneklése sem javít azon a helyzeten, mely szerint a megkérdezett diákok többsége külföldön lát esélyt a boldogulásra.

Nemrégiben az EDUMIGROM európai projekt keretében végzett felmérés alapján a megkérdezett 15 éves diákok közül csaknem minden negyedik felnőttként inkább külföldre menne. A szakemberek a rossz gazdasági helyzettel magyarázzák a dolgot, amely a szlovákiai fiatalokat arról győzte meg, hogy külföldön jobb munkát és fizetést találnak.

Szlovákiában 27 iskola több mint 800 gyereke kapcsolódott be a felmérésbe, melynek egyik kérdése azt firtatta, hol szeretnének élni a jövőben. Tekintet nélkül az etnikai hovatartozásra és lakóhelyre, gyakori válaszként szerepelt a külföld.

Paradox módon a Fico-kabinet által bevezetett hazafiassági törvény a fiataloknál hatástalan. A befektetés – állami zászlók, a himnusz és a preambulum szövege – sem elegendő ahhoz, hogy a gyerekekből igazi patrióták váljanak – írja a Pravda.

A Szlovák Tudományos Akadémia szociológusa, Jurina Rusnáková – aki a felmérésben közreműködött – azt mondja, külföldi terve leginkább két csoportnak van. A roma fiúknak, akik munkásként szeretnének dolgozni, illetve a kitűnő eredménnyel rendelkező nem roma leányoknak. Terveiket viszont nem a gyenge nemzeti érzülettel, inkább a jobb külföldi kilátásokkal magyarázza. „A lányok tudatosítják, ha ügyesek és tanultak lesznek, akkor esélyük van az érvényesülésre. Vonzhatja őket a gyermekfelügyelői, illetve az ápolói munka”  – jegyzi meg Rusnáková.

Bár a hazaszeretetet és a Szlovákiához való kapcsolatot a felmérés nem vizsgálta, a szociológus nem gondolja, hogy a fiatalok külföldre mennének akkor is, ha a körülmények nem kényszerítenék őket. Szerinte a munka miatt vannak rákényszerítve a migrációra.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek