Össze lehet-e egyáltalán hasonlítani a kettőt? Igen is, meg nem is. Azonban ez a két igen kedvelt étel valószínűleg közös tőről fakad, így mindenképp érdemes szót ejteni róluk. Alacsony költségráfordítással a végtelenségig variálható ízek – ez a lángos és a pizza. Mindkettőt szeretjük. Most azt nézzük meg velük kapcsolatban, miben hasonlítanak vagy különböznek.
A tészta
Mindkettő tésztaalapú étel, és abban minden bizonnyal egyetértenek a legprofibb pizza- és lángosséfek is, hogy ezt a tésztaalapot szeretni, érteni és érezni kell, ha igazán fenomenális végeredményt akarunk elérni. A Retro Lángos Budapest lángosozójában pontosan ilyen nagy gonddal és szakértelemmel készített lángosokat ehetünk.

Képforrása: www.retrolangos.hu
A tésztaalap tehát egy hasonlóság, azonban innen már más irányt vesz a dolog. Ugyanis a tészta némiképp más a két étel esetén. Igaz, hogy élesztős, kelt tésztákról van szó, azonban a pizza tömörebb, lehet vékony és ropogósabb vagy vastagabb, de puhább tésztájú.
Ezzel szemben a lángos mindig lágy és puffadt, belül puha, kívül és a széleken ropogós. A tészta tartalmazhat krumplit is, amitől egészen sajátos textúrája lesz.
A sütés
A lángos őse évszázadokon keresztül a pizzához hasonlóan készült, kemencében sütve. Ez az étel volt a ma reneszánszát élő langalló. Később aztán, a második világháború után széles körben elérhetővé vált az olcsónak számító növényi olaj, és megszületett a ma ismert lángos, melyet forró olajban sütünk ki. Ekkortól hosszú ideig azért is volt annyira kedvelt étel, mert nagyon kevés pénzből is jól lehetett vele lakatni az egész családot.
Az olajban sütés hatására a lángos tésztája elnyeri azt az állagot, amit annyira szeretünk, ugyanis a sütéstől lesz olyan puffadt a tésztája.
A pizzát sütőben vagy kemencében sütik a kezdetektől fogva mind a mai napig. Ezzel a módszerrel a tészta jóval lassabban sül meg, mint a lángos a forró olajban. Azonban ez az elkészítés teszi lehetővé, hogy a feltétek ízei összeérjenek, hiszen a pizzát a feltétekkel együtt sütik készre.
A feltétek
Mindkét étel esetében igaz, hogy a feltétek teszik igazán változatossá és sokszínűvé. Hogy mi kerül rájuk, annak csak a képzelet szabhat határt.
A lángos hagyományos ízesítőjének számít a sajt, a tejföl és a fokhagymás olaj. A pizzához pedig a paradicsomszószt és a mozzarellát társítjuk leginkább. Ez lehet a kiindulási alap.
A pizzát talán többféle, változatosabb összetevőkkel szokták elkészíteni, azonban egyre inkább megjelenik a széles paletta a lángos esetében is. Valójában az a lényeg, hogy csupa olyasmit tegyünk rájuk, amit szeretünk.
Közösségi élmény
Mindkét ételről elmondható, hogy valódi közösségformáló erővel rendelkeznek, kulturális vagy generációs hidat is képesek építeni. Képzeljünk csak el egy nagypapát az unokájával, amint betérnek egy lángosozóba. A nagypapa valószínűleg sajtos-tejfölös lángost fog kérni, míg az unokája kipróbál egy merészebb, új ízt. A pizza ugyanígy maga köré gyűjtheti az embereket, hiszen mindenki megtalálja benne azt, amit szeret.
Engedjünk teret a kulináris kalandozásoknak!
Fizetett tartalom (x)