Egyre több hír olvasható arról, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek egészségügyi problémák sorát generálhatják. Hogy milyen termékek tartoznak ide, és milyen következményei lehetnek a rendszeres és kontrollálatlan fogyasztásuknak?
Ultrafeldolgozott élelmiszerek
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek kategóriája a késztermékek széles palettáját foglalja magába. A NOVA besorolása alapján ide tartoznak a csomagolt snackek, a szénsavas üdítők, az instant tészták és még a készételek is. Amelyek többnyire drágábbak, mint az egészségesebb változataik, mégis egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.
A LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzésén is szóba kerülnek, hiszen ezek kémiailag módosított anyagokból és olyan, sokszor mesterséges adalékokból állnak, amelyek bár javítják az ízt, az állagot, a megjelenést, és növelik a tartósságot, de kockázatokat is jelenthetnek.
Nagymértékű az ultrafeldolgozott élelmiszerek globális fogyasztása
A értékesítési és fogyasztási adatok alapján megfigyelhető, hogy globálisan egyre jobban eltolódik a táplálkozási mintázat az ultrafeldolgozott étrend irányába, bár az országok és régiók között vannak lényeges különbségek.
Például a magas jövedelmű országokban széles skálán mozog az ultrafeldolgozott élelmiszerekből eredő kalóriamennyiség aránya. Ez a szám Ausztráliában és az Egyesült Államokban 42-58% , viszont Olaszországban és Dél-Koreában csak 10% és 25% között van.
Mi jellemzi az ultrafeldolgozott élelmiszereket?
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek jellemzői között szerepel, hogy megváltoztatták a textúrákat, potenciálisan szennyezőanyagok lehetnek bennük a csomagolóanyagok és a feldolgozás miatt, valamint biztos az élelmiszeradalékok jelenléte.

Kép forrása: lifestylepro.hu
Emellett megfigyelhető, hogy magasabb az energia-, a só-, a cukor- és a telített zsírtartalom mennyisége a kívántnál, viszont alacsonyabb a rost- és a mikrotápanyag-tartalom.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása közegészségügyi probléma
A fentebb felsorolt jellemzők hozzájárulhatnak bizonyos krónikus gyulladásos betegségek kialakulásához és/vagy fellángolásához, mert különböző fiziológiai mechanizmusokon át hatnak, például megváltoztathatják a bél mikrobiomját és gyulladást kelthetnek a szövetekben.
Előfordulhat, hogy szükség lehet megelőző intézkedésekre is
Egy, a feldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatos friss kutatás eredményei megdöbbentőek lettek. A Lane és munkatársai által végzett kutatásban 45 metaanalízist vizsgáltak, mintegy 9.888.373 résztvevő bevonásával. Figyelték: a halálozási adatokat, a rákos megbetegedések számát, a mentális, a légzőszervi, a szív- és érrendszeri, az emésztőrendszeri és anyagcserét érintő kórképek megjelenését.
Az elemzésekből kiderült, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel való nagyobb expozíció az esetek mintegy 71%-ában szorosan összefüggött a negatív egészségügyi kimenetek magasabb esélyével. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek egészségkárosító hatásai magyarázhatóak a tápanyagtartalmukkal és energiasűrűségükkel, és az ipari feldolgozási módszerek okozta egyéb változásokkal is.
Fizetett tartalom (x)