Kilábalt a recesszióból a brit gazdaság

Az előzetes becslésnél gyorsabban nőtt a brit gazdaság teljesítménye az idei első negyedévben. A pénteken ismertetett felülvizsgált adatok megerősítik azt is, hogy Nagy-Britanniában véget ért a tavalyi év második felében kialakult technikai recesszió.

A brit statisztikai hivatal (ONS) új, kiigazított számításai szerint a brit hazai össztermék (GDP) 0,7 százalékkal nőtt 2024 első három hónapjában az előző negyedévvel összevetve.

A múlt hónapban közölt előzetes adatokban még 0,6 százalékos negyedéves összevetésű GDP-növekedési becslés szerepelt az idei első negyedévre. Ez is jobb teljesítmény volt a vártnál, az elemzői előrejelzések ugyanis átlagosan 0,4 százalékos növekedést valószínűsítettek a márciussal zárult három hónapra.

A tavalyi harmadik negyedévben 0,1 százalékkal, a negyedik negyedévben 0,3 százalékkal csökkent a brit GDP, így Nagy-Britannia – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság – technikai recesszióban zárta a múlt évet.

A konszenzusos meghatározás szerint ugyanis recesszió akkor alakul ki, ha két egymást követő negyedévben visszaesik a hazai össztermék.

Ez volt a brit gazdaság első recessziója a koronavírus-járvány elhatalmasodása óta, jóllehet a két időszak visszaesésének mértékét nem lehet összehasonlítani: a járvány első évében, 2020-ban 10,4 százalékkal – a modern brit gazdaságtörténetben példátlan mértékben – zuhant a brit GDP.

A brit statisztikai hivatal pénteken ismertetett, felülvizsgált első negyedévi növekedési becslése ugyanakkor hivatalosan is megerősíti, hogy a tavalyi brit recesszió véget ért.

Az ONS beszámolója szerint a pozitív kiigazításban a brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor teljesítményének felülvizsgálata volt a fő tényező: a pénteki ismertetés alapján az ágazat 0,8 százalékkal bővült 2024 első negyedévében az előzetes számításban szereplő 0,7 százalék helyett.

A termelőszektor teljesítménye ugyanakkor gyengébb volt az előzetesen becsültnél: a hozzáadott érték a felülvizsgált adatok szerint 0,6 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévhez mérve az első becslésben kimutatott 0,8 százalékos növekedéssel szemben.

A legújabb második negyedévi adatok a brit gazdaság teljesítményének várható lanyhulását vetítik előre, júniusban ugyanis váratlanul és jelentős mértékben csökkentek az aktivitási mérőszámok.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) előzetes felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 51,7-re esett vissza ebben a hónapban a májusi 53,0-ról. Az előrejelzések 53,1-es kompozit mutatót valószínűsítettek erre a hónapra.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 51,7-es előzetes júniusi kompozit adat a jelentős csökkenés ellenére még mindig a brit üzleti szektor teljesítményének növekedésére vall.

A júniusi kompozit BMI-mutató mindazonáltal héthavi mélypont: az index tavaly november óta nem jelzett ilyen lanyha gazdasági aktivitást a brit üzleti szektorban.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek