A régiós átlag alá került a hazai benzinár

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 594 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a régiós átlagértéknél.

A szomszédos országokban az átlagár 610 forint volt, a magyar ár 2,6 százalékkal, azaz 16 forinttal volt alacsonyabb.

A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 601 forint volt, ami 10 forinttal, 1,7 százalékkal haladta meg a régiós 591 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 603 forint volt a dízel átlagára, a magyar adat 0,3 százalékkal, azaz 2 forinttal volt ennél alacsonyabb – közölte pénteken kísérleti statisztikája alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

  • Kapcsolódó cikkünk:

Egyelőre megúszta az állami beavatkozást az üzemanyagpiac

A 95-ös benzin magyarországi átlagára 7 forinttal csökkent az előző heti adathoz képest. A régiós átlagár és a szomszédos országokban megfigyelt átlagár egyformán, 5 forinttal nőtt. A gázolaj magyarországi átlagára nem változott az előző héthez képest. A régiós átlagár 6 forinttal, a szomszédos országokban megfigyelt ár pedig 7 forinttal növekedett.

A KSH közölte: a legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a benzin ára, 7 forinttal.

Szlovéniában a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a magyar átlagártól. Románia esetében az átlagár szintén alacsonyabb, 5-10 százalékkal maradt el a magyartól. Bulgáriában pedig az átlagár több mint 10 százalékkal alacsonyabb.

A dízelolaj heti átlagára Ausztriában és Szerbiában meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest. Magyarország kivételével a régió összes országában nőtt a dízel átlagára az előző héthez képest. Szerbiában volt tapasztalható a legnagyobb mértékű, 12 forintos növekedés – jegyezte meg a KSH.

Forrás: MTI / KSH

Hozzászólások ()

Friss hírek