Rejtett költségek miatt visszatérítésre kötelezik az Eventimet

Több mint 80 ezer fogyasztó kaphat kompenzációt az Eventim jegyértékesítő portáltól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának eredményeképpen – közölte a versenyhatóság szerdán.

A hivatal felidézte: 2023 májusában indítottak versenyfelügyeleti eljárást az egyik legnépszerűbb hazai jegyportál, az Eventim hazai üzemeltetőjével szemben. A GVH gyanúja szerint a vállalkozás rejtett költségekkel befolyásolta a fogyasztókat a vásárlási folyamat során.

A nemzeti versenyhatóság az eljárás során megállapította, hogy a vállalkozás az online jegyértékesítés során „csepegtető” árazást alkalmazott. Egyes díjelemekről – elsősorban a kezelési költségről és a szállítási, illetve átvételi díjról – hiányosan vagy nem kellő időben, már csak a jegyek kosárba helyezése után tájékoztatta a vásárlókat.

Az online kereskedelmi platformokon a vásárlási folyamat során csepegtetve megjelenő, vagy csak a fizetési folyamat végén előbukkanó, rejtett költségek „sötét mintázatoknak” minősülnek. A fogyasztó a váratlan többletdíjak felbukkanásakor már időt és energiát fordított a vásárlási folyamatra, így hajlamosabb a magasabb végösszeg ellenére is megvenni a terméket – mutatott rá a GVH.

Az Eventim az eljárás során együttműködő volt a versenyhivatallal, a többi között elismerte a jogsértést és lemondott a jogorvoslati jogáról.

A cég vállalta a jogsértéssel érintett fogyasztók kompenzálását, ennek keretében a 2022. január 1. és 2023. február 2. között az Eventim jegyértékesítési portálon vásárló fogyasztóknak egyénenként 700 forintos összeget fizet ki.

Ez az összeg megegyezik a kérdéses időszakban vásárlásonként felszámított rejtett kezelési költség összegével. Az így vállalt kompenzációs csomag összesen mintegy 80-120 ezer fogyasztót érinthet, és annak teljes értéke 70 millió forintnál is magasabb lehet – közölte a GVH.

A GVH felhívja az érintett fogyasztók figyelmét, hogy a vállalkozás csak akkor tudja majd kifizetni a kompenzációt, ha az általa a közeljövőben elektronikus levélben megkeresett fogyasztók vissza fognak jelezni és nyilatkoznak arról, hogy a kifizetést milyen bankszámlára kérik.

A cég ezen felül vállalta, hogy átalakítja, egyszerűsíti díjstruktúráját, így a korábbi többféle díj helyett egyetlen szolgáltatási díjat szab majd ki, és ennek összegéről a vásárlás megfelelő szakaszában értesíti a fogyasztókat. A nemzeti versenyhatóság a vállalt kötelezettségek megfelelő, maradéktalan teljesítését utóvizsgálat keretében ellenőrizni fogja – hangsúlyozták.

A vállalt kompenzáció teljes összege meghaladta a kalkulált lehetséges bírságösszeg mértékét, így a GVH Versenytanácsa feltételes bírságot szabott ki. Ha a vállalkozásnak nem sikerül kifizetnie a kalkulált bírságösszeget elérő mértékű kompenzációt, akkor a versenytanács a tényleges kifizetéseket igazoló dokumentumok alapján külön végzésben fogja megállapítani a különbözetet, amelyet bírságként kell majd a cégnek befizetnie – közölte a GVH.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek