Az idei a kínai-észak-koreai barátság éve

Kína és Észak-Korea magas rangú tisztviselői megállapodtak a kétoldalú kapcsolatok és a két nemzet barátságának megerősítéséről azon a pekingi találkozón, amelyet a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulója alkalmából tartottak – közölte a kínai kormány pénteken.

A kormányzó Koreai Munkapárt nemzetközi osztályának igazgatója, Kim Szongnam által vezetett észak-koreai delegációt Vang Hu-ning, a Kínai Kommunista Párt (KKP) negyedik legrangosabb vezetője fogadta csütörtökön a kínai fővárosban, ahol Kim a KKP nemzetközi kapcsolattartási osztályának vezetőjével, Liu Csian-csaóval is találkozott.

Kim kijelentette, hogy a két ország kapcsolatai révén és a két nemzet vezetőinek segítségével „új fejezet nyílt a történelemben”, és ez az év a „kínai-észak-koreai barátság esztendeje”.

A találkozón Vang elmondta, hogy Kína kész együttműködni Észak-Koreával a kétoldalú barátság előmozdítása, a kettejük közti egység és az együttműködés elmélyítése, a stratégiai kommunikáció erősítése, valamint a békés és stabil külső környezet közös megteremtése érdekében.

Kínai közlés szerint Liu Csian-csao szintén „mélyreható eszmecserét folytatott a pártok közötti párbeszéd erősítéséről és a baráti együttműködési kapcsolatok fejlesztéséről” Kim Szongnammal.

A Kim Szongnam vezette küldöttség egy három országot érintő diplomáciai körút részeként látogatott el Pekingbe, Kínából Vietnamba és Laoszba utaznak tovább – közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

A két ország között a koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozások miatti többéves szünet után tavaly állították vissza a magas szintű személyes kapcsolattartást. Hszi Csin-ping kínai elnök novemberben azt hangsúlyozta, hogy együttműködnek Észak-Koreával a regionális és globális béke, stabilitás és jólét érdekében, az év elején pedig a két vezető – egyebek között a diplomáciai kapcsolatfelvétel évfordulójának apropóján – szorosabb kapcsolatokat ígért a két ország között.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »