Spanyolországba viszi európai felhőközpontját a Microsoft

A Microsoft amerikai technológiai vállalat 1,95 milliárd eurót fektet be Spanyolországban a következő két évben a digitális innováció előmozdítása és a mesterséges intelligencia (AI) felelős felhasználásának érdekében – közölte a spanyol sajtó kedden.

A beruházás részeként a szoftvercég a fővárost is magában foglaló madridi autonóm tartományban felhőrégió adatközpontot hoz létre, míg a keleti országrészben fekvő Aragóniában adatközponti kampuszt kívánt építeni.

„Ez a két infrastruktúra biztosítja a Microsoft felhőszolgáltatásainak maximális garanciáit a biztonság, az adatvédelem és az adatszuverenitás tekintetében, és lehetővé teszi, hogy a cég teljes mesterséges intelligencia megoldásait elérhetővé tegyék a spanyol és európai vállalatok, valamint a közigazgatási szervek számára” – hangsúlyozta a Microsoft.

„Az állami és a magánszektor együttműködése elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen nézzünk szembe a digitális átalakulás kihívásaival” – fogalmazott Pedro Sánchez miniszterelnök az X közösségi oldalon, miután fogadta Brad Smith-t, a Microsoft elnökét Madridban.

A megbeszélésen elemezték az együttműködés bővítésének lehetőségeit a közigazgatás területén, például generatív mesterséges intelligencia megoldásokkal, valamint a tisztviselők képzési terveiben. A kormány tájékoztatása szerint szóba került továbbá a nemzeti kiberbiztonság megerősítése is, a többi közt a spanyol védelmi minisztériummal és a Nemzeti Kriptológiai Központtal együttműködve.

Az IDC Research Espana elemzése szerint az új Microsoft adatközpontok működése 2026 és 2030 között 8,4 milliárd euróval növelheti a spanyol GDP-t, és 69 ezer munkahely megteremtéséhez járulhat hozzá.

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »