3,8%-ra csökkent a magyarországi infláció januárban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2024 januárjában az egy évvel ezelőtti tetőzéséhez képest kevesebb mint hatodára, 3,8 százalékra szorult vissza az infláció.

Éves alapon a háztartási energia ára 11,3 százalékkal, az üzemanyagok ára 11,9 százalékkal, a tartós fogyasztói cikkek ára 1,4 százalékkal csökkent – emelte ki a legfrissebb adatokat elemezve Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

Pénteki közleményében kifejtette, hogy mindössze egy év leforgása alatt az infláció gyakorlatilag összeomlott, így az már nem jelent érdemi problémát a gazdaság szempontjából. A magyar infláció ma már kedvezőbb szintre süllyedt, mint az észteknél (5,0 százalék), a horvátoknál (4,8 százalék), az osztrákoknál (4,3 százalék) vagy a szlovákoknál (4,3 százalék).

  • 2,5 éves mélyponton a német infláció
A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken ismertetett végleges adatai szerint az infláció a tavaly decemberi 3,7 százalék után januárban 2,9 százalékra csökkent, ami a legalacsonyabb éves ütem 2021. júniusi óta.

Az előző havihoz képest a fogyasztói árindex 0,2 százalékkal csökkent, miután decemberben 0,2 százalékos volt a havi áremelkedés. Az energiaárak januárban 2,8 százalékkal csökkentek éves bázison, az élelmiszerek áremelkedési üteme pedig 3,8 százalékra lassult januárban a decemberi 4,6 százalékos növekedés után.

Élelmiszer- és energiaárak nélkül a fogyasztói árak (maginfláció) januárban 3,4 százalékkal emelkedtek éves bázison. Decemberben 3,5 százalék volt az ütem.

A nemzetgazdasági miniszter szerint ezt olyan célzott kormányzati intézkedések segítették, mint az online árfigyelő rendszer és a kötelező akciózás.

Nagy Márton kifejtette, hogy szeptembertől újra fokozatosan nő a reálbér, azaz egyre többet ér a családok jövedelme. Az alacsony inflációnak és a béremeléseknek köszönhetően pedig 2024-ben akár 6 százalékkal vagy afeletti mértékben is emelkedhetnek a reálkeresetek.

Az infláció sikeres visszaszorítását követően a kormány már minden erejével az előtte álló év fő feladatára, a gazdasági növekedés helyreállítására fókuszál. A dinamikus, 4 százalék körüli GDP növekedés eléréséhez tovább kell fokozni a munkaerőpiaci aktivitást, a beruházási rátát 25 százalékos szint felett kell tartani, illetve a fogyasztói bizalom erősítésével és az óvatossági motívum oldásával helyre kell állítani a lakossági fogyasztást – hangsúlyozta a miniszter.

Ezt támogatja az is, hogy a kormány korábbi vállalásuk betartására kérte az üzemanyagforgalmazókat, arra, hogy térségi szinten is versenyképes, a régiós középmezőnybe tartozó árszínvonalú üzemanyagokat biztosítsanak.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek