Rezsicsökkentés helyett az energiahatékonyság lehet a megoldás (x)

A drasztikusan emelkedő energiaárak egyre nehezebb helyzetbe sodorják a háztartásokat, azonban ennek elsődleges oka az épületek elavultságában keresendő, így hosszú távon nem a rezsicsökkentés lehet rá a jó megoldás.

A jelenlegi lakóépületek energiahatékonysága igen alacsony szinten van, így az energia – elsősorban a legnagyobb részt kitevő fűtési költségek – csökkentése leginkább az épületek komplex hőszigetelésével érhető el.

Új építés esetén azonban nemcsak törekedni kell rá, hanem jogszabályok kötelezik a tulajdonosokat a közel nulla energiaigényű házak építésére 2024 júliusától. Minden tudatos építtető jól felfogott érdeke is olyan családi házat terveztetni, amelyben nem kell rezsit fizetni. Létezik ilyen? Bízd családi házad tervezését az Aktív Passzív Stúdióra, és élvezd a passzívház alapokon tervezett rezsimentes otthon valamennyi előnyét!

Valós megoldás a rezsi csökkentésére

Téves elképzelés, hogy rezsicsökkentéssel megtakarítást érhetünk el, ugyanis az alacsonyabb energiaárak pont, hogy nem energiafelhasználás csökkentést eredményeznek, hanem tovább növelik a pazarlást. És bizony a szigorú energetikai követelmények bevezetési idejének halasztása sem az energiahatékony házak építését támogatja.

Az egyetlen megoldás az épületek energiaigényének csökkentése, a hőszigetelés, az energetikai felújítások, valamint az energiatakarékos új otthonok, passzívházak építésének támogatásával.

Hogyan csökkenthető az épületek energiaigénye?

Az emberiség teljes CO2-kibocsátásának a 40%-a az épületeink fűtéséből származik, azaz a házaink, épületeink üzemeltetése adja ezt az óriási kibocsátást. Így tehát nemcsak az energiaárak, hanem a környezet védelme szempontjából is kulcsfontosságú az épületek energiaigényének csökkentése.

Egy passzív ház építésével tizedére csökkenthető az energiaigény, ugyanígy a meglévő épületek hőszigetelésével is. A fűtési rendszer korszerűsítésére csak az épület kielégítő hőszigetelése után szabad sort keríteni. Az energiafelhasználás optimalizálására szolgáló rendszerek, valamint a megújuló energiákat kiaknázó fűtési rendszerek és napelemek üzembeállításával, az energiafüggetlenségre való törekvéssel sokat tehetünk magunkért és a környezetért.

Passzívházak, nulla igényű házak

A legalacsonyabb energiaigény passzívházakkal érhető el, azonban ezek bekerülési költsége – speciális építőanyagok, legújabb technológiákat alkalmazó épületgépészeti rendszerek – igen magas, amit támogatás hiányában csak kevesek engedhetnek meg maguknak.

A nulla igényű házak kivitelezésére azonban a jogszabályi előírásoktól függetlenül törekedni kell. Ebben segíthet Neked Sinóros-Szabó Balázs minősített passzívház tervező építészmérnök, aki 15 éve foglalkozik passzívház és fokozottan energiahatékony házak tervezésével.

Amennyiben olyan otthonra szeretnél szert tenni, amely anyagi biztonságot nyújt számodra azáltal, hogy megtermeli a rezsijét, válassz pluszenergiájú otthont!

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek