Szereted a csípőset, de azért módjával? Próbáld ki a poblano chilit! (x)

A mexikói konyha elengedhetetlen alapanyaga, hiszen sok tradicionális ételük hozzávalójaként funkcionál a poblano chili. Ha te is kedveled a csípőset, de nem akarsz gyomorbántalmakkal kelni másnap, érdemes kipróbálnod néhány receptet!

A hűvösebb időszak közeledtével mind jobban vágyunk valami szívmelengetőre, és nemcsak átvitt értelemben. A chilis ételek erre tökéletesek, amelyeket elkészíthetünk a Chili Hungária Webáruház chili szószaival, vagy saját magunk is, a piacon vett poblano chilikkel.

A poblano chiliről

Mexikóban honos a poblano chili, a Scoville-skálán, ami a paprikafajták csípősségét, erősségét méri, 1000-1500 egységet ér el. Összehasonlításképp érdemes tudni, hogy a magyar erős paprikák is magasabban helyezkednek el nála, ezért ha valaki inkább pikáns, de nem méregerős ízekre vágyik, jó választás lehet a poblano. Chili szószokat szoktak belőle készíteni leginkább, de gyakran használják szeletelve, köretek és saláták hozzávalójaként is. Édesbe hajló húsa van, ha pedig kiszárítják, anchónak nevezik, ez a legnépszerűbb felhasználási módok egyike.

A chili előnyei

Nemcsak a poblano chili, hanem úgy általában mindenfajta chili paprika jótékony hatással van a fogyasztójára és egészségére, ezért javasoljuk a rendszeres – de módjával történő – chilifogyasztást. A sok előny közé tartozik például, hogy fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása van a kapszaicin nevű vegyületnek köszönhetően, plusz a fogyásban is segít, mert felpörgeti az anyagcserét, ugyanakkor elveszi az étvágyat. Tényleg csak ráadás, hogy a kapszaicin hatására az agyban endorfin szabadul fel, nem véletlen hát, ha boldogabbnak érzed magad pár chili elfogyasztása után. 

Így használd fel konyhádban a poblano chilit!

Ahogy fentebb is írtuk, a mexikóiak változatos felhasználási módokat találtak ki a poblanóhoz, vegyünk sorra párat, amit mi, magyarok is bátran kipróbálhatunk a konyhában. Vendégvárónak vagy épp a menüsor teljes értékű elemeként is megteszik ezek a fogások.

  • Mole Poblano – ez egy erőteljes ízű, csokoládés-chilis szósz, mely nem szép, de annál finomabb! Elkészítéséhez több receptet is találhatunk az interneten, és nem kevés hozzávaló szükségeltetik hozzá. Elsősorban szárított poblano, paradicsom, fűszerek (fahéj, ánizs, szezámmag, mandula, mazsola, aszalt szilva, fokhagyma, hagyma, stb.) és étcsokoládé kell hozzá, melyet szósszá varázsolva sült húsok mellé tálalunk.
  • Krémleves grillezett poblanóból – mivel a poblano csípős és édes is, a grillezés pedig ad neki egy füstös, karakteres aromát, tökéletes ízvilág születik egy krémleveshez. Dinszteljünk meg egy fej hagymát, öntsünk hozzá alaplevet, fokhagymát, krumplit majd a szeletelt, meggrillezett paprikákat is. Amikor összefőttek a hozzávalók, botmixerrel keverjük simára és kész is a levesünk.

Próbáld ki még a Chile Rellenót is, Mexikó kvázi-nemzeti ételét, és kísérletezz más fogásokkal is!

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek